ПОЖАРЕВАЦ - Припадници Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су три особе због основане сумње да су извршиле кривично дело злоупотреба службеног положаја.


Ухапшени су А.С. (42), бивше одговорно лице Пољопривредне саветодавне стручне службе “Пожаревац”, Д.Р. (34), одговорно лице предузећа „Златни клас“ из Пожаревца и П.Ј. (43), одговорно лице регистрованог пољопривредног газдинства као и предузећа „Берни“ из Батуше.

Сумња се да је А.С, искористивши службени положај, у периоду од 2017. до 2018. године, дао 57.621 килограм пшенице и 44.280 килограма сунцокрета, узгајаних на обрадивим површинама које је користила ПССС, у откуп предузећу „Златни клас“. Затим је, како се сумња, осумњичени Д.Р. сачињавао фиктивну документацију да ови производи потичу од физичких лица - власника регистрованих пољопривредних газдинстава.


Д.Р. се сумњичи да је на основу те документације извршио плаћање поменутим газдинствима у укупном износу од око 2.254.000 динара на рачуне код пословних банака. Власници газдинстава су тај новац подигли са својих рачуна и директно, или преко посредника П.Ј, вратили га А.С. На овај начин А.С. је остварио противправну имовинску корист за себе, оштетивши ПССС „Пожаревац“. Осумњиченима је, по налогу надлежног тужилаштва, одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву бити приведени тужиоцу.