Из “Бора” нестале чак три тоне злата: Испливали нови детаљи пљачке века

Љ. ТРИФУНОВИЋ

23. 10. 2019. у 09:02

Из “Бора” нестале чак три тоне злата: Испливали нови детаљи пљачке века

Depositphotos

Истрага "пљачке века" у Бору могла би да открије још веће размере крађа. Сумња се да је "Златара" оштећена за приближно 120 милиона евра

ТАЧНУ количину злата која је од 2010. до 2017. године нестала из погона тадашњаг рударско-топионичарског басена (РТБ) "Бор" није могуће прецизно установити. Ипак, претпоставља се да је у том периоду из погона "Златаре" нестало најмање три тоне племенитог метала, вредног готово 120 милиона евра!

- Ствар је врло једноставна - наводи за "Новости" извор из истраге. - Наиме, кампања добијања злата у РТБ се, до доласка кинеских инвеститора децембра 2018. обављала спорадично, у најбољем случају једном у три месеца. У сваком случају, великих пара је било за све у ланцу крађе тог племенитог метала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСЛЕ ОТКРИВАЊА ПЉАЧКЕ ЗЛАТА У БОРУ: Осумњичени за крађу века купио хотел на Копаонику

Наш саговорник каже да је званичан разлог што се кампање добијања злата у РТБ нису редовно обављале био тај да би се прикупиле довољне количине "анодног муља". То је сировина која се добија у току поступка издвајања бакра, и која се у погону "Златаре" касније прерађује у злато, сребро, селен, платину и паладијум.

- Међутим, недуго након што је "Зиђин" преузео 63 одсто власништва у РТБ, кампање добијања злата у "Бору" почеле су да се, из сопствених сировина, обављају готово сваке недеље - објашњава наш саговорник. - Притом, Кинези нису инвестирали готово ништа, већ су, уз постојеће ресурсе, увели ригорозну дисциплину, која је резултирала тиме да се готово сваке недеље у "Златари" обавља поступак прераде "анодног муља".

Подсетимо, из "Златаре" је, по документацији у коју је наш лист имао увид, а који су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, у периоду од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године нестало скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона долара.

- Траг злата се постепено губи од 2010. године - наводи наш саговорник. - Постоје индиције да је у том периоду нестало око три тоне тог метала, вредног готово 120 милиона евра. Тим новцем је финансирана изградња 37 стамбених зграда на једном од најпознатијих језера на свету, на тромеђи европских држава.


Иначе, због сумње да су извршили кривично дело тешка крађа, 10. маја прошле године ухапшена су четири радника РТБ - И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45). Уз њих, слободе је тада лишен и С. С. (42), бивши радник "Златаре", као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа "Заштита", које је раније обезбеђивало РТБ. У Специјалном тужилаштву за организовани криминал у Београду против њих је поступак, тренутно, "под ручном", јер је тужилац коме је додељен случај у међувремену добио решење о пензионисању, тако да се сада чека избор његовог наследника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лажним извештајима хтели да прикрију крађу 900 кг злата

ПОТРЕБНА МЕЂУНАРОДНА ИСТРАГА

НАШ саговорник каже да је потребна темељна истрага са међународним институцијама да би се доказали наводи о невиђеној пљачки злата из Бора.

- Свакако да је мањак "анодног муља" утицао на то да се до 2017. не обављају редовне контроле прераде те сировине - наводи наш саговорник. - Међутим, опште је познато и да је у шумама у околини Бора било смештено више десетина импровизованих топионица злата, у којима је прерађивана та сировина, која је, подсетимо, у џаковима изношена из фабричког круга РТБ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Катмер

23.10.2019. 10:08

Три тоне!!!? Машалаа!!! То само у Србији може!

Dule M. Beograd

23.10.2019. 13:46

@Baltazar - To bi morala neka druga država da bude, a ne ova mafijaško-pljačkaška Srbija.

Hisar

23.10.2019. 11:22

A u Boru kao nisu znali? Toliku gomilu zlata ne iskopaju ni ovi iz TV serije Discovery "Kopači zlata ".

Мр Радомир Шћепановић

23.10.2019. 13:52

Држава није испитала и процесуирала случај пљачке Борског рудника од 1945. године!Има их много на списку!

istina

23.10.2019. 14:02

kolko pokradose ovu zemlju dobro jos i postoji, a i dalje se krade na sve strane samo vlast nemocna(nesposobna ) da to spreci .

Ролекс.

23.10.2019. 14:12

Три тоне као даје то 30 дека па стави у џеп.Сви ти који су учествовали у крађи доживотна робија(затвор).

mare

23.10.2019. 14:13

I naravno niko ništa ne zna i niko nije kriv, kao da su nestale 3 kesice cipsa.SAMO u neuredjenim lopovskim državama tipa srbije.

Bor Boranin

23.10.2019. 18:51

Umesto da uhapse bivšeg čelnika nekadašnjeg RTB BOR, Spaskovskog i njegovih mentora oni hapse ljude za minorne krađe. Da se ukrade tri tone zlata, a čelnik da ne zna nije moguće. On je ugasio "Zaštitu", a doveo svoje ljude da čuvaju opremu i proizvode RTB Bor i evo kako ih očuvao.

Ag

23.10.2019. 23:21

Problem je u tome sto zlato nije stiglo u Bgd pa da se tamo krčmi i prodaje, nego su ga izmedju sebe podelili ljudi iz Bora i okoline koji zive od rudnika, koji zive pored i u okolini rudnika, ...a ne oni koji sede na Vračaru i Obilićevom vencu...e pa svaka čast momci što ste preduhitrili Beogradjane...

kator Provo

25.10.2019. 14:27

@Ag - Aj ti druže pročitaj šta si napisao...To kao javno podržavaš kriminal?Zbog takvih (čitaj ološa) nam je ovako kako jeste...

kator Provo

25.10.2019. 14:32

Evo ja sam zatečen, prema procenama je bilo na stanju oko 4 tone,Treba bagru pozatvarati, pa smeje nam se ceo svet, ni svo zlato da pokrademo... Šta su mislili, kao neće se primetiti ako manjka 3 tone...