Суђење за злочин у Сврљигу: Нисам га убила, намештају ми

Ј. Ћ.

22. 10. 2019. у 21:36

Суђење за злочин у Сврљигу: Нисам га убила, намештају ми

Жртва Момчило Симоновић/Сумње Лидија Стејковић

Поновљено суђење Лидији Стејковић, оптуженој да је учествовала у злочину у Сврљигу. Наводно "типовала" Момчила Симоновића због новца. Главни доказ су мрље крви на Лидијиним фармеркама

ЛИДИЈА Стејковић (48) из Сврљига, која је 5. априла прошле године осуђена на годину и по затвора јер није пријавила убиство Момчила Симоновића (59) из села Галибабинац, а ослобођена је оптужбе да је учествовала у самом злочину, поново се у уторак нашла пред судом након што је апелација укинула првостепену пресуду. Она је изјавила да није крива и да јој све намештају.

Свирепо убиство се догодило у ноћи између 7. и 8. новембра 2016. године, и за њега је првобитно била окривљена Лидија. Она се теретила да је у његову кућу довела разбојнике који су га тукли до смрти. Према наводима оптужбе, "типовала" је Симоновића јер је знала да поседује новац и друге вредне ствари, па је злоупотребом дугогодишњег пријатељства и поверења помогла разбојницима који су га мучили, а затим и усмртили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цариници занемели пред призором: Мигранти на несвакидашњи начин покушали да пређу границу

Главни доказ који би могао да расветли убиство у Галибабинцу јесте мрља од крви пронађена на Лидијиним фрмеркама. Око тога је на поновљеном суђењу и вођена највећа расправа. Она је најпре тврдила да се ради о траговима крвавог кашља Симоновића насталих месецима пре његовог убиства, када га је возила до болнице, али је у уторак на рочишту тврдила како те фармерке никада није ни обукла. Пред новинарима се чак бранила да јој све намештено и да је заправо она жртва.

Судски вештак ни овога пута није могао прецизно да објасни када су мрље настале и како, приликом транспорта Симоновића код лекара или приликом злочина. Појаснио је да сам облик мрље, који је јединствен, говори да се пре ради о мрљи насталој приликом трансфера него приликом злочина, јер би у том случају било распршивања крви у виду ситних капљица.

Мотив тешког злочина по свему судећи је користољубље. Злочинци, који су упали у кућу Симоновића тражећи његову уштеђевину, до данас нису пронађени. У Вишем јавном тужилаштву кажу да постоји наредба о спровођењу истраге против Н. Н. лица због сумње да су заједно учествовали у убиству Момчила Симоновића, те да полиција ради по њиховим захтевима.

До данас није разјашњено да ли је Симоновић имао новац у кући, и колико. Током суђења нису пронађени ни довољни докази за Лидијино учешће у убиству, па јој је суђено само за непријављивање злочина. Апелациони суд је сматрао да је првостепена пресуда неодржива, јер иако је Завод за судску медицину нашао да се не може с потпуном сигурношћу утврдити како је настала крвна мрља на њеним фармеркама, првостепени суд је сматрао да је то довољан доказ да је била присутна на месту злочина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Огорчење због одлуке суда у Неготину и у Фонду „Тијана Јурић“: Нема оправдања за Лунину мајку

СЕСТРА ОПТУЖУЈЕ

НЕ одустајем док правда не буде задовољена. Ајде што га опљачкаше, али што га крвнички убише. Она и њени пријатељи - рекла је кроз плач после суђења сестра убијеног Топлица К., показујући на Лидију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације