НИСАМ крив! Одбијам оптужбу у целости, јер нисам урадио оно за шта ме терете! Из штампарије нисам узео тест, већ сам изнео празан папир како бих га употребио уместо тоалет-папира.

Ово је у уторак, на почетку суђења у Вишем суду у Београду, изјавио Игор Стаменковић, машиниста рото-штампе у "Политици а. д.", који је оптужен да је у јуну ове године украо тест из математике за малу матуру, а који се иначе брани са слободе.

Стаменковић је потом детаљно, први пут, изнео своју одбрану (у тужилаштву се бранио ћутањем по савету адвоката).

- У "Политици" сам запослен 10 година, а неколико последњих радим као машиниста у штампарији - започео је своје излагање пред судом оптужени. - Пријавио сам се да радим на штампању тестова за малу матуру како бих зарадио мало више пара, јер супруга и ја имамо мала примања и двоје малолетне деце.

Испричао је потом да је 14. јуна, приликом штампања тестова, дошло до квара на машини и застоја у раду:

- Како волим да једем, појео сам два сендвича са мајонезом. Али, припала ми је мука. Како у штампарији често нема тоалет-папира, узео сам један празан папир и отишао у ве-це.

На излазу из просторије, папир је показао најстаријем полицајцу и био и претресен, након чега је отишао у тоалет:

- Повратио сам, обрисао се тим папиром и бацио га у канту, па кренуо назад. Међутим, како је машина била покварена, пребачен сам са колегом на други спрат, где су се штампали комбиновани тестови.


Штампарија "Политика а.д.", где су штампани тестови

Стаменковић је на питање суда одговорио да је безбедносна ситуација у штампарији када су штампани тестови била на високом нивоу, а да је и он, као и остали радници, мобилни телефон оставио у кабини чим је стигао на посао:

- Истичем да, по мојој процени, није било могуће неприметно изнети тест из математике у џепу од тренерке, како оптужба то тврди, јер има 12 до 16 страница. Када се савије толико папира, вирили би из џепа.

Следеће суђење је заказано за 8. новембар, када ће бити позвани његов син Војислав и супруга Весна.

ПОМОГАО СИНУ ДА ПОЛОЖИ?

ОПТУЖНИЦА Игора Стаменковића терети за кривично дело повреда тајности података у стицају са кривичним делом одузимање туђе ствари. Оптужен је да је искористио непажњу колега у штампарији и украо тест из математике. Сумња се да је то урадио како би га однео сину, који је у то време био мали матурант, те му тако олакшао полагање завршног испита.

Такође, сумња се да је потом Стаменковићев син решени тест поделио преко "Инстаграма", те да је тако дошао до његових другова и њихових родитеља. Стаменковић тврди да је ту реч о неким другим тестовима.