ПОСЕБНО одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, у сарадњи са БИА, Пореском полицијом, Одељењем у Новом Саду и МУП, УКП, Одељењем за борбу против корупције, у понедељак је покренуло кривични поступак доношењем наредбе о спровођењу истраге против И. Н., Б. С., М. С., З. С., А. М., С. П., Ж. Ј., Т. С., Р. Т., С. Н., П. Ш., П. П., Е. Т. и З. А. Они се терете да су починили продужено кривично дело неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

Ових 14 осумњичених се терете да су од 2017. до 2019. године организовали набавку и превоз текстилне робе из Турске у Србију, посредством привредног друштва са седиштем у нашој земљи. Преко те фирме су, како се наводи у саопштењу Вишег јавног тужилаштва, потом обављали фиктивну продају те робе већем броју привредних друштава са територије Србије по ценама знатно нижим од увозних. Али фактички је то привредно друштво исту робу продавало за готов новац различитим физичким и правним лицима у Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БИВШИ ФУДБАЛЕР ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ: Нађ не дугује за алиментацију

На такав начин је, додаје се даље у саопштењу, на име неоснованог повраћаја ПДВ-а из буџета Србије, Управе за трезор, исплаћен износ од укупно 441.367.701 динара том привредном друштву. Тај новац су осумњичени користили за плаћање дажбина према држави, куповину девизних средстава и уплате на рачуне повезаних привредних друштава.


ПРИТВОР И ПОТРАГА

ПОСТУПАЈУЋИ по предлогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, судија за претходни поступак Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег суда у Новом Саду одредио је притвор против осумњичених И. Н., Б. С., М. С., С. П., Ж. Ј. и З. С. Осумњичени Е. Т., С. Н. и Р. Т. налазе се у бекству и за њима се трага, док се осумњичени А. М., Т. С., П. Ш., П. П. и З. А. бране са слободе.