ВЕЛИМИР Симић, члан криминалне групе са Сокоца, ухапшен је пре неколико дана при уласку у Србију, по потерници Вишег јавног тужилаштва у Београду. Како сазнају "Новости", он се сумњичи да је поставио и активирао експлозив октобра 2006. године и усмртио Горана Мијатовића Миту, председника ФК Бежанија, и његовог телохранитеља Славка Новковића.

Како је "Новостима" потврђено у МУП Републике Српске, Симић је ухапшен на граници, након што је из БиХ ушао у Србију, и одређен му је притвор. Име Симића, као човека који је директно одговоран за две смрти, истражни органи Србије дуго су држали у тајности да би му се ушло у траг, а и да би се прикупили докази.

- Он је знао да га траже и дуго није хтео да се макне из Сокоца - наводи наш саговорник из истраге. - Неко га је, међутим, очигледно убедио да је прошло доста времена и да нико не обраћа пажњу на њега, да може слободно да дође у Србију. Чим се прошле недеље појавио на граничном прелазу, стављене су му лисице и спроведен је у Централни затвор у Београду.

Тужилаштво је наложило да се обаве додатна вештачења доказа, који су прикупљени 2. октобра 2006. на паркингу у Улици Марка Челебановића 47 на Бежанијској коси, у Београду.

- Тада је, поред других трагова, пронађен и биолошки материјал, како на остацима експлозива, тако и на аутомобилу за који је била прикачена паклена направа - објашњава наш саговорник. - Тај ДНК траг је био непознат, али се сумњало да припада Симићу. Наложено је вештачење и резултат треба да буде готов до краја недеље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убица из Босне


Уколико се Симић директно повеже са овом ликвидацијом, биће то први човек који ће одговарати за убиство Мите са Бежаније и његовог телохранитеља. Иначе, полиције је после једногодишњег полицијског рада идентификовала, како је тада објављено, починиоце, а неки су и ухапшени. Врло брзо су, међутим, пуштени, јер није било доказа да су директни починиоци.

Горан Мијатовић


Мијатовић и Новаковић настрадали су рано ујутру. У моменту када су прилазили свом аутомобилу "шкода" експлодирала је бомба МРУД, која је била подметнута испод "аудија 80", паркираног тик уз Мијатовићеву "шкоду". У "аудију" је полиција пронашла Симићева ДНК траг, на основу чега је и доведен у везу са целим случајем. Због тог злочина у притвору у Србији је раније био и Миломир Пајић из Сокоца, који је у недостатку доказа пуштен на слободу и оптужница против њега никада није подигнута.

- Према оперативним подацима, Пајић је украо спорни "ауди" и предао га Симићу, који га је одређено време чувао у својој гаражи. Симић је возило наводно предао, такође члану соколачке криминалне групе Славиши Билинцу званом Били. Сумња се да су он и Симић директни извршиоци злочина - каже извор близак истрази.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Даљинска бомба за газда МитуБилинац је већ годинама недоступан истражним органима и води се као нестао од 2007. године. Криминалац Дарко Елез је чак тврдио да је Билинац у августу 2007. године отет и убијен, а да је његово тело сахрањено на Требевићу, што званично никада није потврђено.

Иначе, Билинац је био десна рука шефу соколачког криминалног клана Младену Ћехи, који је заједно с девојком Маријаном Ковачевић у јулу изрешетан на путу за Јахорину у аутомобилу "шкода фабија". На њих је пуцано аутоматским пушкама из "пасата" у покрету, који је запаљен на Требевићу. За тај злочин ПУ Источно Сарајево тужилаштву је поднело пријаву против Миленка Лакића, плаћеног убице криминалне групе Зијада Турковића, који је осуђен на 35 година затвора.НУДИЛИ ЗАШТИТУ ЗА ИМЕ

ТОКОМ истраге полиција је открила да се кум Горана Мијатовића Мите уз помоћ Зорана Голуба званог Чарлама, који је убијен две године касније, августа 2008, састао са Ђорђем Ждралом у Чарламином клубу "Спорт" у Источном Сарајеву и тражио информације о убиству Мите. Тада је Ждрали понуђена заштита у замену за име наручиоца убиства.