Породица у шоку чека званичне резултате обдукције: Непокретна пацијенткиња дошла на преглед и преминула!

С. В. - Б. Р.

16. 10. 2019. у 22:40

Породица у шоку чека званичне резултате обдукције: Непокретна пацијенткиња дошла на преглед и преминула!

Foto K. Mihajlović

Душанка Бањац преминула у установи без потребних дозвола

ЛЕКАРСКОЈ ординацији "Др Несторов" у Београду, у којој је у уторак током прегледа преминула Душанка Бањац (72 године), по решењу инспекције Министарства здравља, забрањен је рад. Решење о забрани рада, како је "Новостима" у среду потврђено у Министарству здравља, донето је због процедуралних пропуста, јер је ординација обављала прегледе за које није имала дозволу. Узрок смрти пацијенткиње, која је била параплегичар, утврђује се у одвојеном поступку.

Тело пацијенткиње је одмах после трагичног исхода превезено на судску медицину, због обдукције.

- Жена је преминула током самог прегледа. Одмах су позвани Завод за хитну медицинску помоћ и полиција. Тужилац је наложио обдукцију и сада чекамо резултате - каже, за "Новости", Бојан Јечменица, адвокат ординације "Др Несторов".

Непокретна пацијенткиња из Сремчице, према сазнањима "Новости", у уторак је довезена у приватну ординацију на Вождовцу на раније договорену колоноскопију, односно преглед дебелог црева.

- Пацијенткиња је уведена у општу анестезију и, на изненађење свих, преминула - сазнајемо од лекара ангажованих у овој приватној здравственој установи.

У Министарству здравља, које је у "Др Несторов" послало инспекцију, речено нам је да је установљено да ова ординација регистрована за општу медицину није имала дозволу да примењује анестезију, као ни да обавља гастроентеролошке прегледе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Породиља из Прибоја преминула због грешке лекара


- Решење о забрани рада ординацији "Др Несторов" издато је због обављања делатности изван регистроване, због оглашавања метода и поступака и обављања делатности супротно Закону о здравственој заштити - кажу у Министарству здравља.

Душанка Бањац

Ни власник "Др Несторов", нити запослени у овој ординацији у среду нису хтели да говоре о овом несрећном случају.

Испред улаза у Војводе Влаховића број 2 није било ничег неуобичајеног.

На вратима стамбене зграде у Сремчици, где је живела Душанка Бањац, у среду је стајала умрлица. Њена породица отворила нам је врата стана на другом спрату, али нису желели да разговарају са новинарима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОПУСТИ УЗРОК СМРТИ ПОРОДИЉЕ: Лекари из Градишке оптужени за несавестан рад


- Нећемо да дајемо никакве изјаве, нити да нагађамо. Чекамо званичне резултате - рекла нам је жена која је отворила врата.

У то време стан Бањац је био пун рођака и пријатеља који су дошли да изјаве саучешће.


ПРИЈАВА

У ОВАКВИМ случајевима инспекција може да поднесе прекршајну пријаву против здравствене установе - речено нам је у Министарству здравља. - Због смртног исхода сви остали поступци су на тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nego

17.10.2019. 00:43

Nemaju dozvolu za anesteziju niti za gastroentroloske preglede! I pise se da se moze izvrsiti prekrsajna prijava! Srecom lekarska komora srbije iza sebe ima nula slucajeva da je optuzen ili osudjen lekar, to je svima jasno. Najvise sto moze da se nada porodica jeste da ce neka sestra ili anesteziolog biti optuzeni. Vrana vrani oci ne vadi...