ЛЕКАРСКОЈ ординацији "Др Несторов" у Београду, у којој је у уторак током прегледа преминула Душанка Бањац (72 године), по решењу инспекције Министарства здравља, забрањен је рад. Решење о забрани рада, како је "Новостима" у среду потврђено у Министарству здравља, донето је због процедуралних пропуста, јер је ординација обављала прегледе за које није имала дозволу. Узрок смрти пацијенткиње, која је била параплегичар, утврђује се у одвојеном поступку.

Тело пацијенткиње је одмах после трагичног исхода превезено на судску медицину, због обдукције.

- Жена је преминула током самог прегледа. Одмах су позвани Завод за хитну медицинску помоћ и полиција. Тужилац је наложио обдукцију и сада чекамо резултате - каже, за "Новости", Бојан Јечменица, адвокат ординације "Др Несторов".

Непокретна пацијенткиња из Сремчице, према сазнањима "Новости", у уторак је довезена у приватну ординацију на Вождовцу на раније договорену колоноскопију, односно преглед дебелог црева.

- Пацијенткиња је уведена у општу анестезију и, на изненађење свих, преминула - сазнајемо од лекара ангажованих у овој приватној здравственој установи.

У Министарству здравља, које је у "Др Несторов" послало инспекцију, речено нам је да је установљено да ова ординација регистрована за општу медицину није имала дозволу да примењује анестезију, као ни да обавља гастроентеролошке прегледе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Породиља из Прибоја преминула због грешке лекара


- Решење о забрани рада ординацији "Др Несторов" издато је због обављања делатности изван регистроване, због оглашавања метода и поступака и обављања делатности супротно Закону о здравственој заштити - кажу у Министарству здравља.

Душанка Бањац

Ни власник "Др Несторов", нити запослени у овој ординацији у среду нису хтели да говоре о овом несрећном случају.

Испред улаза у Војводе Влаховића број 2 није било ничег неуобичајеног.

На вратима стамбене зграде у Сремчици, где је живела Душанка Бањац, у среду је стајала умрлица. Њена породица отворила нам је врата стана на другом спрату, али нису желели да разговарају са новинарима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОПУСТИ УЗРОК СМРТИ ПОРОДИЉЕ: Лекари из Градишке оптужени за несавестан рад- Нећемо да дајемо никакве изјаве, нити да нагађамо. Чекамо званичне резултате - рекла нам је жена која је отворила врата.

У то време стан Бањац је био пун рођака и пријатеља који су дошли да изјаве саучешће.


ПРИЈАВА

У ОВАКВИМ случајевима инспекција може да поднесе прекршајну пријаву против здравствене установе - речено нам је у Министарству здравља. - Због смртног исхода сви остали поступци су на тужилаштву.