СМЕДЕРЕВО - "У овом случају нема доказа за пресуђење, чак ни за покретање поступка. Реч је о политичко-полицијској намештаљки. Ни о једној афери се није се толико и на овај начин писало. Од свих мафија се одустало, и то чак и од најопаснијих, и донете су ослобађајуће пресуде. Ни у једној, као у "индексу", тужилаштво није предложило затвор од скоро 200 година. Да сам организовала шверц кокаина, боље бих прошла".

Прочитајте још: Исповест човека који је открио аферу “Индекс”: Мучили су ме и малтретирали ми ћерку, али опет бих урадио исто


Ово је, пред Вишим судом у Смедереву на суђење оптуженима за корупцију на Правном факултету у Крагујевцу, у својој завршној речи, поред осталог, рекла оптужена Драгана Петровић.

Професорка Кривичног права, оптужницом означена као једна од главних у ланцу купопродаје испита и диплома, тврди да током главног претреса нису изведени докази да је узимала новац за лажирање испита.

- Ова лажна оптужница има једну основну сврху- да се одбрани почетна теза полиције и тужилаштва да је на Правном факултету у Крагујевцу постојала организовала криминална група за продају испита, на чијем челу сам била ја, "шефица мафије", која повлачи конце и згрће огроман новац. Прича о аутомобилу од 100.000 евра, накиту, сликама од 3,5 милиона евра, чега иначе нема - све се савршено уклапало у оркестрирану медијску кампању против мене и мојих колега, казала је оптужена.

Она је навела да су професори оклеветани у јавности а "медијска, циркузантска представа представљена као бескромпромисна борба против корупције".

Оптужена професорка оценила је да су медији од афере "индекс" направили сензацију, због које су професори изгбили дуго стицани углед, и осуђени унапред јер су у очима јавности одмах били криви.

- Објављиване су моје фотографије са пуним именом и презименом уз текстове претрпане лажима. Убицама и силоватељима објављују само иницијале, а мени? Снимак на коме, наводно, примам новац је постао синоним за корупцију. И све на темељу нечијих изјава и уз паковање доказа смедеревске полиције, казала је оптужена.

Она је поступак назвала "полицијском намештаљком", да је праћена и снимана незаконито шест месеци, како у кабинету, тако и у стану, спаваћој соби, са породицом . Она је још навела да "нека важна имена људи из политике и правосуђа нико никада није поменуо".

- Овај процес је појео сам себе. Онај које је направио овакву оптужницу, он је и уништио, као и наше животе. Искоришћена сам као жртвени јарац јер нико није имао да ми чува леђа. Била сам у притвору 298 дана, имала "специјални" третман у Централном затвору, где сам чистила тоалет и рибала под од крви оних који су покушали самоубиство.

Оптужена Петровић је у завршној речи предложила да суд донесе ослобађајућу пресуду, а тужилаштву "захвалила" на предложеној казни од 11 година затвора.

- Не, није у питању тешко убиство, злочин против човечности или тероризам. Са оваквом оптужницом и завршном речи, очекивала сам смрт вешањем на тргу у Смедереву или у родном Крагујевцу код Крста, завршила је оптужена професорка.

Изношење завршних речи одбране почело је у септембру, а требало би да се заврши наредног месеца. Бивша помоћница министра за високо образовање, професорка у пензији Емилија Станковић, због изостанка једног од бранилаца, јуче је затражила да завршну реч изнесе 30. октобра, што је судско веће уважило.

Суђење професорима за примање мита и купопродају испита и диплома почело је 2009. године, а првостепена пресуда очекује се краја ове године.

КОРУПЦИЈА У ПРОСВЕТИ, А НЕ МИТО?


Бранилац оптужене Драгане Перовић, Александар Губеринић, потенцирао је да су докази прикупљани ангажовањем прикривеног иследника незаконити, да наводи из оптужног акта нису доказани, као и да Тужилаштво поступа незаконито јер не поступа по закону који је важио у време извршења кривичног дела, а по коме би једино могло да се суди за корупцију у просвети, за шта је, иначе, наступила асполутна застарелост.

ОПТУЖНИЦА

Професорка Драгана Петровић оптужена је да је захтевала и добила укупно 7.900 евра, 2.700 немачких марака, уникатну златну наруквицу и аутомобил марке "бмв" да би, наводно, студентима уписивала прелазне оцене без изласка на испит. Иначе, др Драгана Петровић запослена је као научни сарадник на дисциплини кривично право на Институту за упоредно право у Београду.