ОСЛОБАЂАЈУЋА пресуда Апелационог суда за мог брањеника Бранка Лазаревића је била очекивана. Ми је још нисмо добили, сазнали смо из медија. У сваком случају, одлука је чиста у правном смислу. Тврдим да није било ниједног тренутка дилеме од почетка процеса око тога да ли је мој клијент невин. Овде је била велика злоупотреба Тужилаштва за организовани криминал које је, можда, стремило ка неком другом, а све нажалост, преко леђа мог брањеника.

Ово је за "Новости" рекао адвокат Веран Зечар, који заступа Бранка Лазаревића, некадашњег шефа кабинета бившег министра полиције. Он се теретио да је одавао поверљиве полицијске информације криминалној групи Дарка Шарића, али је у среду правоснажно ослобођен кривице пред Апелационим судом у Београду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бранко Лазаревић ослобођен оптужби за одавање службених тајни Шарићу

Нису криви ни остали оптужени у овом случају - полицајац Борис Гара, адвокат Радован Штрбац и Родољуб Радуловић, познатији као Миша Банана, којем је у Специјалном суду у Београду суђено у одуству јер је у бекству.

Овом одлуком, која је у среду и званично објављена на сајту Апелационог суда, одбијена је жалба тужиоца за организовани криминал и потврђена је првостепена пресуда Специјалног суда у Београду из децембра прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕСУДА ЗА ОДАВАЊЕ ТАЈНИ ШАРИЋУ: Захтевају нову одлуку

- Да би неки податак представљао службену тајну, неопходно је испуњење два кумулативна услова. Да је реч о подацима и документима који су законом, другим прописом или одлуком надлежног органа донесеним на основу закона проглашени службеном тајном. Као и да би одавањем таквих података или докумената била проузрокована или би могла да буде проузрокована штетна последица за службу. Тужилаштво је пружило суду доказ само за испуњеност првог, док за други услов нема доказа - наводи се у образложењу Апелационог суда.

Радован Штрбац

И оптужени и одбрана су од почетка тврдили да је оптужница "монтирана" како би се дискредитовао Лазаревић, некадашњи шеф кабинета Ивице Дачића, док је тужилаштво сматрало да он и остали треба да буду осуђени. Стога је, у завршној речи, тужилац тражио од суда да Лазаревића прогласи кривим и осуди га на казну не мању од три године затвора. За оптуженог адвоката Штрпца тужилаштво је предложило казну не мању од две године затвора, а казне не мање од годину дана затвора тражене су за полицајца Гару, као и Радуловића.

Сви донедавно оптужени, сада су ослобођени за кривично дело одавање службене тајне. Лазаревић није крив ни за удруживање у Шарићеву криминалну групу, јер суд сматра да тужилаштво за организовани криминал није доказало своје тврдње из оптужнице. Иначе, сви оптужени су током суђења негирали да су починили кривично дело за које су се теретили - да су током 2008. и 2009. преносили поверљиве полицијске информације Шарићу пре покретања званичне истраге за шверц 5,7 тона кокаина. Пљевљак је, иначе, након поновљеног суђења, осуђен на максималну казну од 15 година затвора због организовања криминалне групе која је кријумчарила кокаин из Латинске Америке у Западну Европу. У другом поступку пред Специјалним судом у Београду суди му се за прање пара.

Дарко Шарић


ВЕЛИКА СПОРОСТ

ПРЕМА оптужници, Борис Гара је током 2008. и 2009. године, као полицијски оперативац, кључне податке о преткривичном поступку који се водио против Шарићеве групе, давао Лазаревићу. Он их је, наводно, прослеђивао Радуловићу и Штрпцу.

То поступање је, како сматра Тужилаштво за организовани криминал, угрозило истрагу, јер су припадници Шарићеве групе променили дотадашњи начин комуникације. Иначе, ово суђење је обележила и велика спорост. Иако је оптужница против Лазаревића и осталих подигнута још 2014. процес је започео наредне године и то тек - из шестог покушаја.