Вршњачко насиље над Стефаном Максимовићем (17), гимназијалцем ког су брутално претукла осморица вршњака, узбуркало је варош на Дрини, а на површину је испливала поражавајућа свакодневица великог броја школараца.

Тако је дојучерашња јавна тајна постала тема „број један“ у Бајиној Башти: један део деце, малолетника, дане проводе опијајући се у локалним кафићима, неки од њих већ имају статус и имиџ локалних дилера „траве“ показујући намеру да „узнапредују“ у криминалној „каријери“, а ова сазнања постала су „црвено светло“ за реакцију надлежних.

- Зар би требало да чекамо да нечија мајка закука, када дете настрада? На срећу, Стефан се опоравља иако су га осморица вршњака брутално претукли, у чему им је помогла и једна девојка! Брине, међутим, одсуство слуха за велики проблем у целом ланцу одговорних, од полиције, преко медицинара до грађана – објашњава Катарина Максимовић, тетка претученог младића – Против нападача на Стефана и на његовог брата близанца Николу, против власника кафића који малолетницима служи алкохол, као и против лекара који нису испоштовали процедуре у дијагностици и лечењу повређеног детета поднећемо кривичне пријаве.

Прочитајте још - ГРУПА УЧЕНИКА ТЕРОРИШЕ БАЈИНУ БАШТУ: Осморица тукла младића и унаказили га из чисте обести

Поред тога, Катарина Максимовић истиче да ће отићи и код начелника полицијске станице у Бајиној Башти, како би надлежнима открила своја сазнања о активностима неколицине овдашњих школараца.

- Примера ради, Стефану није урађена никаква дијагностика. Нигде није забележено да је више пута пао у несвест. Само му је дат упут, да се јави психологу. И то за 20 дана! Девојка која је учествовала у тучи је претила Стефановом брату Николи, да ће „их убити“ ако насиље пријаве полицији – додаје Катарина – Мени је свако дете једнако важно. Ово радим, да сутра неко не настрада и да надлежни напокон прогледају, да створе нормалне услове за живот деце.

Подсетимо, осморица средњошколаца и једна девојка су у суботу увече заказали тучу са другом групом школараца испред зграде општине. Када се „супарници“ нису појавили, отишли су пред локлани кафић где је трајала прослава рођендана. Стефана, одличног ђака и спортисту, по свој прилици одабрали су насумично. Одвукли су га на другу страну улице где су га брутално претукли ногама и рукама. Његов брат Никола је покушао да му помогне, али када је кренуо ка излазу из кафића, гурнули су га кроз стакло од врата. Пуком срећом, инцидент је прошао без повреда опасних по живот двојице школараца.

БАЛКАНСКА ПРАВИЛА

Сви у ланцу надлежних овај случај олако су схватили. Стефанова породица истиче да медицинари упркос очигледним Стефановим повредама и десетинама удараца у главу, нису урадили - никакву дијагностику. Чак је и полиција, тврде, накнадно узела изјаве од учесника.

- Власник локала, поред тога што служи алкохол малолетницима и нема обезбеђење иако организује журке, вукао је за крагну и врат Стефановог брата Николу, који је претходно кроз стакло гурнут на улицу при чему му је посечена рука. Тражио је да му плати разбијено стакло! – испричали су Максимовићи.