Екипа првог програма Радио Београда приведена је у косовску полицију у јужном делу Косовске Митровице и задржана шест сати у притвору, а разлог привођења није познат, пренела је РТС.

Наводи се да је полиција зауставила и детаљно претресла службено возило РТС-а, да су мушки део екипе претресли као криминалце са рукама на аутомобилу и раширеним ногама.


После тога, како се наводи, цела екипа одведена је у станицу у Јужној Митровици на саслушање где су им одузети мобилни телефони.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србин ухапшен у Лепосавићу

После шест сати пуштена је на слободу, уз напомену да треба да се врати у северну Косовску Митровицу, јер није безбедно да иде даље ка Грачаници, где су првобитно намеравали да крену.

У станици полиције однос према екипи Радио Београда био је коректан, наводи РТС.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: ПРИВОЂЕЊЕМ СРПСКИХ НОВИНАРА НЕ МОЖЕ СЕ САКРИТИ ИСТИНА

Привођењем и малтретирањем српских новинарских екипа на Косову и Метохији не може се сакрити истина о политичком терору над српским народом у јужној покрајини, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Новинари Радио Београда данас су без икаквог разлога приведени у јужној Косовској Митровици, а новинари Пинка, као и екипа Танјуга пре њих, сатима су задржавани на административном прелазу Јариње, наводи се су саопштењу.

Канцеларија за КиМ оцењује да привремене институције самоуправе у Приштини тренирањем силе према српским новинарима јавно исказују свој антидемократски и шовинистички карактер, али и намеру да Србе на Косову и Метохији ставе под "стаклено звоно" и изложе их информативној блокади.

"Тако нешто је, наравно, немогуће у 21. веку, али Приштина, без обзира на ту чињеницу, у незадрживом таласу мржње и насиља чини све да гетоизира читав српски народ", додаје су у саопштењу.

Приштина, како се оцењује, има још један, можда и најважнији мотив, а то је да се серијом инцидената српски народ заплаши да би била умањена излазност, а тиме и број гласова за Српску листу.

"Поново поручујемо екстремистима у Приштини да српски народ не може бити поколебан у решености да се избори за своја елементарна права и да очува везе са својом државом Србијом, а планере антисрпске кампање на Косову и Метохији још једном упозоравамо, у случају да смерају и озбиљније провокације, да Србија неће толерисати организовано насиље и угрожавање живота наших грађана у покрајини", пише у саопштењу.