Главни италијански тужилац Националне дирекције за Борбу против мафије и тероризма Федерико Кафиеро де Рахо изјавио је данас у Београду да Италија и Србија имају сарадњу кроз јединствену радну групу преко које се боре против корупције.

"Недавно смо водили једну велику истрагу у оквиру тужилаштава регија Калабрије и Катаније која је обухватила одређена лица и имовину из Србије", рекао је италијански тужилац новинарима у хотелу Метропол пред почетак конференције "Спречавање корупције и намештања исхода утакмица".

То је, како је оценио, показатељ и знак да српске власти и правосудни органи добро реагују и да земља улази у демократске структуре не само у смислу закона већ и деловања.

Он је указао да поред корупције, у Италији постоје различити начини на који мафијашке и друге интересне групе утичу на спортска дешавања.

"Врло често се инфилтрирају међу навијачке групе одакле се мешају чак и у вођење појединих клубова и спортских друштава", указао је Кафиеро де Рафо.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је да је борба против корупције један од приоритета Владе Србије, те да му је жао што се данас у светлу спорта говори о њој.

"Спорт треба да нас асоцира на велике успехе и бројне освојене медаље које су наши спортисти и репрезентативци освојили у последњих неколико година. Не смемо дозволити да нам ту слику покваре лоше вести о евентуалном допингу или намештању резултата", рекао је Ребић.

Он је истакао да Србија мора да настави да гаји спорт како у аматерским тако и у професионалним клубовима, да афирмише и стимулише спортисте.

Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо рекао је да Италија на првој линији фронта у борби против корупције, као и да је спремна да настави пружање подршке Србији у тој области.

Прочитајте још - УХАПШЕН СРПСКИ МЕНАЏЕР И ХРВАТСКИ ТРЕНЕР: У Белгији избила велика афера намештања фудбалских мечева


"Наша радња се одвија тако што Србији стављамо на располагање нашу експертизу, показујемо наше закона, инструменте, алате, као и методологије и начине вођења истрага. Наставићемо нашу сарадњу уз помоћ и подршку ОЕБС-а", рекао је Ло Кашо.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио навео је да је ово прва регионална конференција која се бави корупцијом и намештањем утакмица, коју организује његова мисија истичући да јој је циљ заједничка борба против корупције и организованог криминала.

"Организовани криминал је веома ефикасан и морамо заједно да нађемо начине да му се супротставимо, да ставимо на располагање све капацитете различитих органа и најбоље опције како бисмо помогли Србији да нађе свој најбољи начин и праксу за борбу против организованог криминала", рекао је Орицио.

Заменик Републичког тужиоца Зорица Стојшић каже да ова врста криминалитета може имати значајан утицај на спортске раднике и спорт уопште, те да је потребан заједнички рад на његовом сузмијању.

Тиме бисмо омогућили нормалност одржавања спортских манифестација и егзистенцију удружења и клубова у овој области друштеног живота, навела је Стојшић.

"Ова кривична зона представља сложене манифестације противпраних понашања које су често мултидисциплинарне и захтевају посебан ниво специјализације и стручности у јавним тужилаштвима, проактиван приступ прањећа токова новца и блиску међуинституционалну сарадњу, односно благовремену, брзу и квалитетну размену информација и координацију рада свих надлежних државних органа", навела је Стојшић.

Након уводних излагања српски и италијански тужиоци наставили су дискусију иза затворених врата.