ЈЕЗИВА СМРТ: Радника самлела дробилица за камен

С. М. ЈОВАНОВИЋ - Б. ПУЗОВИЋ

30. 09. 2019. у 10:43

ЈЕЗИВА СМРТ: Радника самлела дробилица за камен

Каменолом у којем се догодила несрећа

Страдао Милош Ђукић (31) из Љига, у Смиљовој глави, код Штубика, надомак Неготина. Тело пронашле колеге које су кренуле у потрагу када су приметиле да га нема

МИЛОШ Ђукић (31), из Љига, радник ММФ копа Д.О.О. из Сјенице погинуо је јуче ујутру око 8 часова, у каменолому Смиљова глава, код Штубика, у близини Неготина, када је упао у дробилицу за камен! Његово тело пронашле су колеге из "Штрабага", будући да је Милошева фирма била подизвођач радова.

Истрага тек треба да покаже шта се тачно догодило овом младом човеку, који је на каменолому радио једва недељу дана. Надлежни нам нису дозволили фотографисање места несреће, рекавши да је увиђај у току.

- Попили смо јутрос кафу и отишли на посао. Свако је радио за својом машином. У једном тренутку смо видели да га нема, али смо помислили да је можда отишао до тоалета. Позвали смо га моторолом и схватили да је у дробилици - причају радници који нису желели да им наводимо имена.

Милош је, веле они, лежао на траци дробилице. Радници у овом каменолому претпостављају да је пропао кроз ротор рупу, право на траку која одвози уситњен камен. О настрадалом раднику, иако га не познају довољно, имају речи хвале. Кажу да је био вредан и марљив, али и да је неколико пута упозорен због несмотрености које су се тицале управо заштите на раду.

- Нисмо ни почели да радимо, проверавали смо машине кад смо видели да га нема. Зачувши моторолу у дробилици потрчали смо да видимо шта се десило, да ли му треба помоћ и видели га мртвог на траци. Ужасно је ово трагедија - додају.

Дробилица за камен једна је од већих, марке "метсо". Када се деси да се камен заглави, дробилица се зауставља, руковаоци машине укључује осигурач и камен се ручно одглављује. Дешавало се, веле, да то раде и ових дана, али увек се у помоћ позове неко од колега. Нико од њих не искључује могућност да се камен, можда, и сад заглавио у машини, али им није јасно зашто их Милош није позвао.

Милош Ђукић


- Ђукићев багер је био на етажи на платоу каменолома. Искључио је багер и отишао у дробилицу. Не знамо зашто нас није звао кад смо бар десет и више пута одглављивали ту машину - питају се колеге.

Мештане Калањеваца, код Љига, села у којем је живео Ђукић, потресла је вест о стравичној погибији. Милош је, кажу његови другови, у потрази за послом отишао у Неготин, где је као возач скипа и утоваривача радио око четири године. Није, кажу, могао без родног краја, барем једном месечно долазио је у Калањевце и Љиг, да се види са својима и друштвом.

- У децембру прошле године умрла му је мајка, раније је остао и без оца, па је живео сам и сада се његовом прераном, изненадном и језивом смрћу њихова кућа практично гаси - кажу житељи Калањеваца. - Био је диван момак, сваком спреман да помогне, за другове би и живот дао, ако затреба. Први би се нашао кад је требало, нарочито кад су неки тешки физички послови у питању. Језив је начин како је погинуо, био је одличан машиниста, савестан радник, зар њему да се то деси.


Прочитајте још: НЕСРЕЋА НА ИБАРСКОЈ МАГИСТРАЛИ: Ланчани судар два камиона и аутомобила, једна особа повређена


Омиљен је Милош био међу младима у Љигу и околини. Још се не зна када ће бити сахрањен, све зависи од истраге у Неготину. Родбина и пријатељи окупљају се у његовој породичној кући у Белановици. Његова рођена сестра удата је у Калањевцима, али су отишли у Неготин, да преузму тело, а потом организују сахрану.

- Колико знамо, тренутно девојку није имао, али је размишљао да заради нешто новца од рада на терену, да се скући, заснује брак - кажу, видно утучени, његови другови. - Још не можемо да верујемо да Милоша више нема.


ПОЛИЦИЈА И ИНСПЕКЦИЈА

НА лице места одмах је изашла полиција, као и хитна служба неготинског Здравственог центра, чији су лекари могли једино да констатују смрт овог младог човека. У каменолом су дошли и представници Одсека рударске инспекције Сектора за геологију и рударство Министарства рударства и енергетике, који су обавили увиђај како би видели шта је узрок ове трагедије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Borsa

30.09.2019. 13:25

@ - To su ga gurnuli namerno-u kamenolom je težak posao i mnogo se čačkaju radnici..