Отимају псе из Србије и користе их као покретне мете!

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

29. 09. 2019. у 22:02

Отимају псе из Србије и користе их као покретне мете!

Пси украдени у Бечеју и Молу, пронађени су и враћени власницима Фото ПУНС

Како је шверцовање напуштених животиња постало уносан бизнис. На четвороношцима се тестира оружје. Одводе куце из прихватилишта и луталице

ИЗА удомљавања напуштених паса у иностранству, под лажним изговором да ће тамо бити пажени и мажени, све чешће се, нажалост, крије шверц четвороножних љубимаца! У игри су позамашне суме новца, па не чуди што је "псећа мафија" разгранала посао и својим каналима псе са улица Србије "извози" у иностранство.

Кријумчарене животиње најчешће заврше у Аустрији и Немачкој, где се без икаквих "папира" продају по цени од 200 до 500 евра, у зависности од расе и старости. Колико је паса луталица и оних из приватних прихватилишта напустило нашу земљу, не зна се тачно, али се спекулише да је реч о неколико хиљада њих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАРА "КЕРОВСКА МАФИЈА": Псе из Горњег Милановца и Чачка краду и продају ван Србије!

Многобројна удружења за заштиту животиња, одавно упозоравају на ову појаву, и наводе да се одређени број паса, када доспе у иностранство, користи за сурова лабораторијска истраживања, али и као покретне мете за тестирање оружја, па и у борделима! У Удружењу грађана "Алфа" из Београда истичу да су се десет година бавили тим проблемом, подносили пријаве, али да епилога нема, јер је изостала реакција надлежних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВЛАСНИЦИ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА УПЛАШЕНИ: Масовно краду расне псе


- Неколико хиљада паса је минулих година нађено у Немачкој - предочавају поражавајући податак у овом удружењу. - Имали смо списак чипова за 350 паса који су извезени из Србије без папира. Када је чип укуцан у међународној потрази, показано је да је 80 њих регистровано у Немачкој или Аустрији. Од Министарства пољопривреде, којем смо се обратили, добили смо одговор да ни за једног од њих нису издати потребни папири.


Фото И.Маринковић
ПАСОШИ У УПРАВИ царине предочавају да неке животиње попут паса, мачака и крзнашица, могу имати и пасош, што је идентификациони документ који садржи податке о власнику или држаоцу, име животиње, њен датум рођења, расу, пол, микрочип, вакцинације. Пси се преко границе могу изнети из земље само на прелазима на којима постоји представник ветеринарске инспекције.

Додају да су мешанци најинтересантнији, а кријумчаре се најчешће преко Мађарске, али и Румуније и Бугарске. Одатле се транспортују даље. Осим са улица, пси нестају, како истичу у удружењима који се брину о њиховој заштити, и из приватних прихватилишта, која нису регистрована.

- Ти тобожњи брижници сакупе псе, а онда их после извесног времена шверцерским каналима продају даље - кажу у једном новосадском удружењу за заштиту животиња, инсистирајући на анонимности. - Неки и несвесно упадну у ове мутне работе, верујући да заиста чине добро и удомљавају животиње, а заправо постају део кријумчарског ланца. Подносили смо пријаве због шверца паса, али ниједна није процесуирана.

Објашњавајући како је могуће да пас из Србије пређе границу, заштитници животиња кажу да је за "некомерцијално" кретање, као када власник свог љубимца води на изложбу, или на море, неопходан титар тест. Он доказује да је пас вакцинисан против беснила и да је његов имуни систем прихватио вакцину. Овај тест у Србији се обавља само у Пастеровом заводу у Новом Саду. Када се обави овај тест, мора да прође још три месеца да би пас могао да напусти земљу.

За "комерцијално" кретање, када животиња трајно напушта земљу као што је продаја новом власнику у иностранству, уз овај тест неопходан је и међународни сертификат.

фото П.Милошевић

У Министарству пољопривреде кажу да промет животиња унутар наше земље контролише ветеринарска инспекција, док је за промет преко границе надлежна царина и гранична ветеринарска инспекција земље увознице.


КРАЂЕ РАСНИХ ПАСА

ПОЗНАТ је случај из септембра 2016. године, када су двојица тада осамнаестогодишњака из Бечеја, једној суграђанки украли пет четвороножаца, једног расе немачки шпиц и четири пасмине ши-цу. Човеку из Мола су у два наврата украли 15 расних паса, али су лопови откривени.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Aleksandar

30.09.2019. 01:12

Samo psi koji se kontrolisu od rodjenja se mogu koristiti u labaratorijama za istrazivanja. Glupost je reci da se bivse lutalice koriste u labaratorijama, to bi bilo bacanje para. Lovci da love kucice? Lovci vole da ubijaju kapitalne primerke zivotinja, ne pse lutalice (nisam lovac, mozda nisam u pravu ). Za bordele neznam, ali mislim da je to veoma retko. Izgleda da je domacim organizacijama za zastitu zivotinja ponestalo lutalica, pa treba da opravdaju svoje budzete i dizu laznu paniku...

Gogi

30.09.2019. 09:54

@Aleksandar - Gde ti zivis covece, pa lovci i danas dan u nekim mestima ubijaju pse. Njima je ubijanje zabava. A sto se tice organizacija, pa velika vecina udruzenja nedobijaju lovu iz budzeta tako da oni sa pravdanjem nemaju problem. Za bordele imate i slucaj drzavne firme, novosadske Zoohigijene gde su psi iz prihvatilista zavrsavali u Nemackoj u rukama Domine, pisale novine o tome.

Sandra

30.09.2019. 06:41

ljudi ovo je strašno, ali nije rešenje i sterilisati ih čipovati pa vratiti na ulicu bez nadzora i hrane... Evo po Sremskoj Mitrovici šetaju u čoporima.Azil su napravili u zatvoru tu ih srede i vrate na ulicu.

Vigo

30.09.2019. 06:56

Kakve nebuloze, da li neko moze da poveruje da se u Nemackoj i Austriji testira oruzje na psima lutalicama iz Srbije? U jednoj civilizovanoj zemlji to nije moguce a kod nas te iste lutalice bacaju, sutiraju i gaze golima!

paunovic svetomir

30.09.2019. 11:01

nije tacno da se u bilo kojim zemljama zapada ubijaju psi ili bilo koje zivotinje u austriji zivim 40 god, nemci to jes germani vise vole pse nego decu pre ce spasiti psa nego coveka . ovde pretezno svaki svaba ima kerove natalitet opada, nemci to jest svabe neprave decu vec drze kerove po par komada vode ih i na posao i to nikome ne smeta ja sam odveo sina jednom dok je bio na raspustu i sefu nije bilo pravo, ali kad se tice kerova on ih ljubi u usta , a pse tamane nasi lovci u srbiji

dana

29.10.2019. 12:40

Svaka čast na tekstu. Krajnje je vreme da se neko ozbiljno pozabavi i ovom tematikom i da se šverc životinja raskrinka. Sve što ste napisali je tačno, znam iz iskustva. Dodala bih samo još i da su azili i društva za zaštitu životinja takođe samo paravan za pranje novca i šverc pasa. Još jednom, sve pohvale za istraživački rad i tekst.

Bane

25.11.2019. 09:15

Za takve ljude koji krijumcare i muce pse tako ce ljude i decu krasti i prodavati.Smrtna kazna 49 god robije oni netrebaju biti deo drustva.