Цариници су на граничном прелазу Хоргош, захваљујући снимку са мобилног скенера, открили да се мигранти налазе у товару камиона који је превозио сигурносне кавезе, саопштила је данас Управа царине.

На снимку са скенера, у камиону који је јуче из Северне Македоније ка Белгији транспортовао металне сигурносне кавезе за радне машине примећене су људске силуете, што је изненадило службенике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАПШЕЊЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Украо бисту народног хероја

Товар је одмах отворен и видело се да су тројица миграната, два Индијца и један Авганистанац, ушли у кавезе са бочне стране приколице.

"Ове кавезе користе људи који управљају радним машинама попут виљушкара, багера, дизалица и слично. Имају отвор са стране како би радник могао да уђе, па су мигранти управо то и искористили. Кавези су имали заштитни омотач и јасно је да им је неко помогао да уђу у овај товар, било да се ради о другим мигрантима или кријумчарима људи", рекао је цариник који је на снимку скенера уочио мигранте.То није био једини случај откривања миграната на прелазу Хоргош током јучерашњег дана, јер је у товарима још два камиона откривено укупно осам миграната из Авганистана.

Петорица младића су се сакрила у камион који је превозио ролне лима из Турске ка Чешкој, док су се тројица нашла у товару тепиха који је из Србије упућен у Мађарску.Тај тренд се наставља и данас, када су у товару ауто-навлака које су из Македоније упућене ка Словачкој откривена још тројица Авганистанаца.

Управа царине подсећа да се царински службеници на најфреквентнијим прелазима ка ЕУ свакодневно суочавају са покушајима илегалних миграната да неопажено пређу границу, те да су од почетка 2019. године у товарима робе пронашли готово 1.000 људи.Да су резултати које граничне службе постижу у спречавању илегалних миграција препознати, сведочи и јучерашња изјава шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција који је истакао да је остварен напредак у борби против тог феномена и нагласио да су припадници граничне полиције и царински службеници прошли кроз више обука, што је ојачало њихове капацитете за хватање у коштац са илегалним миграцијама, наведено је у саопштењу.