За годину открили пет тона марихуане

В. Ћирић

22. 09. 2019. у 22:02

За годину открили пет тона марихуане
Пуне руке посла за царинике и полицију на граничном прелазу градина, четири товара била "посебна". Главни кријумчари наши или држављани околних земаља

ГРАДИНА ЈЕ опет постала "црна тачка" на главној траси балканског пута дроге. За свега годину, цариници и полиција на југоисточној капији Србије у четири наврата открили су и запленили око пет тона марихуане, а последњи товар од 1.480 килограма откривен је пре неколико дана. За разлику од пре десетак година, када су се опијати углавном шверцовали од истока ка западу, ова количина дроге била је намењена турском тржишту, а главни актери кријумчарења, односно курири су наши држављани или држављани околних земаља, возачи шлепера којима се марихуана превози. Истини за вољу, хероин, кокаин и хашиш се и даље кријумчаре ка западноевропским земљама, док марихуана, екстази и слични опијати иду у другом смеру.

Прочитајте још: Због дроге четири године и 10 месеци затвора

Успех којим би сасвим сигурно биле задовољне многе полиције и царине у свету последица је сарадње наших органа гоњења са колегама из других држава, али и успешне примене методе процене ризика и размене података са колегама у овом делу Европе, кажу наши извори упућени у свет кријумчарења.

Десетак шверцера, рекордера који су у последњих месеци "пали" процесуира се у пиротском вишем суду или тужилаштву, а поступци су у разним фазама. Заједничко им је, међутим, то што су сви у притвору или чекају упућивање на издржавање правоснажне казне.

- Такозвана црна бројка крије колико је марихуане прошверцовано пре него што је пукао овај ланац од Србије ка Турској и Бугарској, односно пре него што је у два полуприколичара новосадских таблица пре годину откривено укупно 590 килограма дроге. Камиони су кренули пут Турске потпуно празни, како би наводно натоварили неку робу у Истанбулу, док на Градини нису откривене дупле чеоне стране у којима су били пакети дроге. Виновници овог шверца М. Ц. из Новог Сада и М. К. из Бојанића крај Добоја су већ добили прве казне од по девет година затвора - подсећа наш саговорник.

Прочитајте још: Кријумчари дроге: Мерцедес пун екстазија (ФОТО)

Марта ове године, у покушају шверца на готово идентичан начин, заплењено је 1.100 килограма надомак прелаза Градина, у такозваној дубинској контроли камиона. Овај товар су запленили припадници БИА и СБПОК, а опијат је такође био у чеоној страници полуприколичара. У првој декади априла, тачније осмог дана тог месеца, десила се још једна велика заплена, и то на свега неколико стотина метара даље од Градине. На бугарском прелазу Калотина у једном шлеперу наших таблица колеге наших цариника откриле су и заплениле 1.500 килограма марихуне.


Градина

Последњи случај, од пре неколико дана, још увек је у фази истраге. У камиону који је натоварио сточну храну у једној мешаоници у Мачви, међу џаковима са мекињама било је 148 џакова канабиса, укупне тежине 1.480 килограма. Килограм те дроге на улици је око 150 евра, што значи да је само тај товар био вредан преко 220.000 европских новчаница.

- Марихуана је највероватније из Албаније, одакле се шаље пут Космета и Црне Горе и на тај начин доспева код наших кријумчара и нарко-босова, који су повезани са Турцима.

ТЕРАЈУ КРТИЦЕ?!

ОСУМЊИЧЕНИ који су "пали" у селима код Пирота и Димитровграда се бране говорећи да су дрогу узгајали за властите потребе, односно за производњу уља које користе за лечење.

Они ситнији произвођачи, код којих се заплени по неколико стабљика, у истрази обично кажу да су конопљу посадили зато што њен мирис тера кртице из башта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nikola

23.09.2019. 01:43

Mrzi me da citam ovakve stvari po ko zna koji put.. Ako su toliko "nasli" kolik9 nisu????

Rista Glista

23.09.2019. 22:16

Droga ide naopako da zbuni carinike, dok istovremeno putuju šleperi