ДРАГОЉУБ Симоновић, бивши председник општине Гроцка, негирао је у петак пред Другим основним судом у Београду да је подстрекавао да се запали кућа новинара "Инфо жига" Милана Јовановића. У кратком изјашњавању, он је казао да "апсолутно није крив" и да ће у новембру, за кад је заказан наставак суђења, изнети детаљно одбрану.

Поред Симоновића на оптуженичкој клупи су и Владимир Михаиловић, Игор Новаковић и Александар Маринковић, које Тужилаштво терети да их је некадашњи први човек Гроцке подстрекао да запале Јовановићеву кућу. Они су казали да делимично признају кривицу.

Током главног претреса, заменик тужиоца Предраг Миловановић, као и браниоци оптужених, изнели су уводна излагања, током којих су предложили низ доказа, који би по њима требало да се разматрају током поступка. Тако је тужилац Миловановић, између осталог, тражио међусобно суочење оптужених, с обзиром на разлике у њиховим исказима током истраге, као и саслушање Милана Јовановића, који је током истраге навео да се "као новинар бавио истраживањем рада председника Гроцке".


Прочитајте још - ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ БИВШЕМ ПРВОМ ЧОВЕКУ ГРОЦКЕ: Пљуштале казне због недоласка на рочиште

- Драгољуб Симоновић ће разбити оптужбе и доказаћемо да је истина сасвим другачија - казао је Симоновићев бранилац, адвокат Виктор Гостиљац. - Прави се представа где је са једне стране полукриминалац-полуполитичар, а са друге истраживачки новинар, који је, ето, умало изгубио живот. Симоновић није крив, а оно што му се дешава, последица је тога да се пошто-пото нађе кривац. Јовановић је само неколико сати после догађаја изјавио да иза паљења стоји Симоновић и од тада се ствара притисак да он мора да буде крив.

Адвокат Ивица Вуковић, који такође заступа Симоновића, навео је да његов клијент није имао мотив да тако нешто уради:

- Он патолошки мрзи Симоновића и оптужује га за све лоше у животу што му се дешава. Више од стотину људи из Гроцке и Врчина је испитано и од њих је тражено да оптуже Симоновића. "Жиг" је наводно медијска кућа која се бави истраживачким новинарством, а то није тачно. То је једна рекеташка организација, која пише све и свашта о некоме, а онда траже од њих новац да би престали. Симоновић није пристао на то.

Новинар Милан Јовановић, Фото Н. Скендерија

Вуковић је тражио да се утврди колико новца је прикупљено као помоћ Јовановићу после паљења куће.

- Штета је мања од износа који је прибављен - рекао је адвокат, подсетивши да су вештаци констатовали штету од 29.000 евра. - Овај податак тражимо да би се видело ко је имао штету, а ко користи од читавог догађаја.


ЗАХТЕВ ЗА НАКНАДУ ШТЕТЕ

ГЛАВНОМ претресу присуствовали су Милан Јовановић и његова супруга, који су дошли у пратњи обезбеђења. Њихова пуномоћница је истакла да се у овом случају не ради о угрожавању сигурности, већ покушају убиства.

- Само пуком срећом ово двоје људи данас седи овде, а не њихови наследници - казала је пуномоћница. - За накнаду материјалне штете моји клијенти истичу захтев у висини од десет милиона динара, а за накнаду нематеријалне штете, због претрпљеног страха по осам милиона динара.