Почетак суђења Игору Стаменковићу, оптуженом за крађу тестова из математике за малу матуру у јуну ове године, одложен је данас у Вишем суду у Београду за 22. октобар.

Прочитајте још: Препоруке заштитника грађана: Тестове за малу матуру да штампа држава

До одлагања је дошло на молбу браниоца како би се припремила одбрана, јер је тек данас и њему и Стаменковићу уручен оптужни предлог тужилаштва.

Стаменковић се на саслушању у тужилаштву након хапшења бранио ћутањем, а на суђењу ће моћи јавно да изнесе своју одбрану.

Он се брани са слободе, пошто му је крајем јула Апелациони суд у Београду укинуо притвор у којем је био нешто више од месец дана.

Прочитајте још: Осумњиченом за крађу теста из математике укинут притвор

Након хапшења је саопштено да се терети за кривично дело повреда тајности података у стицају са кривичним делом одузимање туђе ствари.

Полиција је након хапшења саопштила да се Стаменковић сумњичи да је искористио непажњу својих колега у штампарији у којој су штампани тестови за завршни испит ученика осмог разреда и том приликом је украо тест из математике.

Сумња се да је то урадио како би тест однео сину, који је матурант једне основне школе у Београду и како би му помогао да лакше положи завршни испит.

Такође, како је навела полиција, сумња се да је уз помоћ сина решени тест из математике дошао до његових другова и њихових родитеља, након чега су га они, уз помоћ апликације "вајбер", делили другим родитељима и ученицима у више основних школа.

С обзиром на то да су тестови из математике били "проваљени", дошло је до одлагања полагања теста из математике за два дана.