Оштетили клинички центар за 26 милиона

З. У.

уторак, 17. 09. 2019. у 17:47

Оштетили клинички центар за 26 милиона

КЦ Крагујевац

Иза решетака тринаесторо људи због сумње да су злоупотребили службени положај. Међу приведенима руководиоци установе, хирург, посредници

ПОЛИЦИЈА је у уторак ухапсила 13 особа због сумње да су оштетиле Клинички центар Крагујевац за око 26 милиона динара. Ухапшена су два руководиоца ове здравствене установе, као и девет челника разних фирми, посредника, који су продавали медицинска средства и опрему. Иза решетака су и један хирург и његова сарадница због извођења естетских операција о трошку државе.

Ухапшени су руководиоци у Клиничком центру Крагујевац Д. П. (49) и Н. С. (48), који се сумњиче за злоупотребу службеног положаја у поступку јавних набавки, којима су остварили противправну имовинску корист. Лисице су стављене и Б. Б. (40), М. Ц. (64), М. Д. (58), М. К. (45), Б. М. (45), Д. М. (49), Д. Н. (42), А. З. (34) и Д. С. (47).

Сумња се да су Д. П. и Н. С., у договору са понуђачима, прилагођавали услове понуда и израду техничке спецификације, како би, супротно Закону о јавним набавкама, фаворизовали одређене фирме, на основу чега су оне добијале уговоре у набавкама медицинских средстава и опреме. У извршењу кривичног дела, како се сумња, помагала му је ухапшена деветорка тако што су му наводно достављали спецификације и понуде.

Приведен је и Г. А. (55), који се сумњичи да је обављао ванстандардне естетске операције за које је од пацијената узимао новац. Он се терети за кривична дела злоупотреба службеног положаја, тровина утицајем и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да је у службене исправе за те операције Г. А. уносио неистините дијагнозе, чиме је омогућио да оне буду наплаћене од Републичког фонда за здравствено осигурања чиме је прибавио противправну имовинску корист од 1.700 евра и 128.000 динара. Приведена је и његова сарадница М. Г. (43), због сумње да му је помагала тако што је узимала новац од пацијената и предавала га њему. Такође, она се терети да је сачињавала лажну документацију и рачуне у којима је наводила да су обављене интервенције које плаћа Републички фонд за здравствено осигурање, иако је била реч о естетским операцијама које под то не потпадају.

Наводно су неке естетске операције недозвољено радили на рачун Фонда / Фото Илустрација


ЗАДРЖАВАЊА ДО 48 САТИ

ОСУМЊИЧЕНИМА Д. П., Г. А., М. Г. и Н. С. одређено је задржавања до 48 часова. Они ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали осумњичени већ приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Nik

17.09.2019. 18:01

Proverite samo sta radi firma pro media Ki i kako dobijaju tendere u klinickim centrima.

Гојко

17.09.2019. 18:49

Kako su toliko naivni i da ne znaju da će ih Srbin rado okucati...A mogli su da dobiju 10 posto povećanje plata krajem godine,a ovako će ih advokati ošišati-

ЛОЛА АЛАС

17.09.2019. 18:55

Види се да ИДЕДУ ИЗБОРИ, Из аероплана се види..... Све ће те да пустите на слободу и још ћете да им платитет одштету, ОД МОЈЕ ПОРЕЗЕ....