Адвокат грешком убијен, ни после две године нема помака у истрази (ФОТО)

З. Глигоријевић

14. 09. 2019. у 17:02

Адвокат грешком убијен, ни после две године нема помака у истрази (ФОТО)

Фото: З. Глигоријевић

Ни после две године није расветљено убиство адвокатског приправника Немање Стојановића из Јагодине
- Извршили смо увид у све предмете у којима су нападнути адвокати и лако смо уочили да до застоја долази у полицији и тужилаштву и да они морају да почну да раде свој посао. На једном од последњих састанака сталног тела тражили смо да се Немањин предмет изузме из Јагодине, јер смо сматрали да је после две године, у којима није било помака, очигледно да локални органи гоњења не могу да се изборе с овим предметом. Решење је пронађено у томе да републички јавни тужилац изузме предмет и да га пошаље Специјалном тужилаштву на оцену надлежности - изјавио је председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац, приликом откривања спомен плоче коморе на адвокатску канцеларију Милована Стојановића и његовог сина Немање, који је, како је истрага показала, „грешком“ убијен пре две године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Жена убијена у кафићу, њен брат тешко рањен, нападач побегао

Гостиљац је додао да истрагом руководи тужилац, на коме је и највећа одговорност, да је други степен полиција, па једини проблем може бити у овим органима. На питање да ли ће републичким органима бити отежан рад, јер је од убиства прошло доста времена, председник коморе је за „Новости“ одговорио:

- Очигледно је да је у овим предметима време пресудан фактор. Постоји и мишљење да су најважнији првих 48 сати, када треба прикупити већину доказа. Чињеница да после две године није било помака у овом предмету, свакако говори да ће и касније доказивање бити теже. Али, ја не видим шта је проблем у овом предмету, јер се поприлично зна, почев од тога ко је био права мета, до тога ко је можда могао да буде учинилац. То је оно што је „попалило“ аларме и због чега смо тражили да се овај предмет изузме од локалних органа гоњења и да се упути Специјалном тужилаштву на оцену надлежности.
ТРАДИЦИЈА Сестра убијеног Немање, Анђелија, ове године уписала је трећу годину ДИФ-а у Нишу и постала бруцош на Правном факултету у Новом Саду. Студираће их паралелно, јер ће Правни факултет завршавати ванредно. - Моја прва љубав био је ДИФ. Али, како сам сазревала, заволела сам адвокатуру. У кући су сви правници, отац ме је водио у Адвокатску комору у Крагујевцу и мислим да би много могао да ми помогне у послу. Волела бих да преузмем његову адвокатску канцеларију, али и да отворим своју спортску школицу или да будем тренера неког клуба – изјавила је Анђелија Стојановић.

Гостиљац је рекао и да је с овог места Немања направио своје прве кораке у свој професионални живот, овде је примао прве клијенте, писао прве поднеске и учио овај наш адвокатски занат.

- Његов професионални живот заустављен је на самом почетку и то на један начин који се не може описати у свом бесмислу и неправди. Можда смо се данас окупили да том бесмислу бар постхумно дамо неки смисао и кажемо да нећемо одустати од тога да кривци за његову смрт буду пронађени - Гостиља је био изричит.

Претходни први човек Адвокатске коморе Србије Драгослав Ђорђевић из Београда, који је говорио у име асоцијације европских адвокатских комора, оценио је да је Србија, нажалост на самом врху неоткривених починилаца кривичних дела против живота и тела адвоката, поготову када су у питању најтежа дела, убиства. Како би се ти случајеви решили, у последње три-четири године почела су да се формирају заједничка тела тужилаца, адвоката и полиције.

Међутим, иако је лишен слободе осумњичени за увиство колеге Владимира Зрелеца, још увек немају одговор на питање ко је то учинио, као ни за колегу Мишу Огњановића, а иста ствар је и са Немањом Стојановићем, кога је, како је рекао, имао част лично да упозна, који је био прави млади колега, који је знао да цени све оно што се ради за адвокатуру. Ђорђевић је изразио наду да ће добити одговоре на болна питања ко је то учинио, али да ни за кога од њих никада неће добити одговоре на питања зашто и да ће све остати на нивоу претпоставки и спекулација, које су увредљиве.

Виктор Гостиљац крај спомен плоче

- Драги Немања, овде смо превасходно због тебе. Поновићу и оно што сам рекао приликом твоје сахране, а то је да је једина утеха која свима нама остаје, а што сам чуо из устију свештеника када је прочитао поруку апостола Павла Корићанима, који нас је подсетио да су дух и душа бесмртни, а тело само прах и пепео. Оно што нас све чини тужним, драги Немања, је да не могу да ти стиснем руку у знак поздрава, да не можеш да загрлиш своју сестру, родитеље, али то је судбина која ће нас, дубоко верујем, негде тамо у метафизичком свету спојити и да ћемо трајати вечно у том неком нашем заједничком животу. Ти си тамо где нема ни бола туге, али за собом си оставио и бол и тугу. Нашој професији си оставио велику поруку, коју је управо изговорио мој наследник на фунцији председника Адвокатске коморе Србије, а то је да борба за истину и сазнање ко је то и зашто учинио, иако грешком, како многи мисле, зашто је тај метак нашао једну тако чисту и праведну душу, а не некога за кога чујем да је био наркодилер, изасланик Сотоне. Вероватно само драги Бог, који је увек праведан, има одговор на све то - рекао је Ђорђевић.

Немањин отац Милован

Немањин отац и заменик председника Адвокатске коморе Крагујевац Милован рекао је да није тачно да време лечи све, јер се време за његову породицу зауставило у тренутку трагичне Немањине смрти.

- Многи ми кажу да се им је жао што се мој син нашао на погрешном месту и у погрешно време. Мој син се није нашао на погрешном месту, јер је био испред улаза у зграду у којој је становао. Није ни погрешно време, јер се, као и остали млади, враћао из града. На погрешном месту и у погрешно време налазили су се мета, извршилац и налогодавац. И то не само у Јагодини. Они не треба да се налазе нигде у Србији. У ствари, не треба уопште да постоје. Нажалост, све их је више - навео је Стојановић.

Сестра убијеног Немање, Анђелија

Он је закључио да ће, ако налогодавац и извршилац убиства не буду ухапшени, то бити пораз и понижење не само за њихову породицу, већ за све који се баве адвокатуром и правосуђем уопште у Србији, као и за све убијенен колеге.


Поздравну реч одржао је члан УО Адвокатске коморе Крагујевац адвокат Миладин Гаговић из Ћуприје, а двогодишњем помену присуствовали су адвокати, тужиоци и судије из целе Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miki

15.09.2019. 03:26

Baš se sećam kad je ovo bilo, rediteljima tuga do kraja života! Za dve god mislim da su hteli naslibi ubice.