Шарић отпустио браниоце, хоће новог судију

Н. Бијелић

12. 09. 2019. у 14:43

Шарић отпустио браниоце, хоће новог судију

Дарко Шарић / Фото И. Маринковић

Одложено суђење за прање пара на коме је требало да се изнесу завршне речи. Добиће адвоката по службеној дужности. О изузећу одлучује председник суда
ДАРКО Шарић, оптужен да је са још 17 особа опрао више од 20 милиона евра зарађених трговином наркотика, затражио је изузеће председника већа, судије Синише Петровића, доводећи у сумњу његову непристрасност. Он је отказао и пуномоћје и свим својим браниоцима. Одлуку о изузећу донеће председник суда, а Шарићу ће бити додељен бранилац по службеној дужности.

Да се Пљевљак одлучио на овај корак, у четвртак је саопштио судија Петровић, на претресу на којем је било планирано да се отпочне са изношењем завршних речи.

- Ја ћу се писмено изјаснити на овај захтев - казао је председник већа. - Пошто је тражено моје изузеће дужан сам да обуставим сав рад. Наредни главни претрес биће накнадно заказан.

Шарић је у писаном отправку навео да је Петровић у децембру прошле године кад је усмено објавио пресуду у поступку за трговину наркотицима, навео да суд није прихватио захтев Тужилаштва да се од окривљених одузме противправна имовинска корист од 47 милиона евра, јер ничим нису доказали ту тврдњу. Оно што Шарић замера судији је чињеница да ту одлуку није унео и у писани отправак пресуде.

- Ради се о важној чињеници која ми је врло битна и због предстојеће седнице Апелационог суда поводом жалби на пресуду за трговину наркотицима, тако и због истицања те чињенице у овом поступку због прања пара - наводи Шарић. - Очекивао сам да та одлука суда, а све у складу са Законом буде и у писменом отправку пресуде, међутим по њеном пријему установио сам да се она не спомиње у пресуди.

Пљевљак је надаље истакао да је од својих бранилаца захтевао да прибаве транскрипте са претреса од 10. децембра прошле године када је пресуда и објављена и када је судија Петровић то јавно изрекао, а што су пренели и сви медији.

Прочитајте још - Дарко Шарић постављао питања вештацима

- Браниоци су ме обавестили да им је судија Петровић рекао да не може дати транскрипте са тог главног претреса, јер наводно тај претрес није сниман, иако је на записнику о том главном претресу писало да се претрес тонски снима - констатовао је Шарић, уз опаску да му је сам Петровић у понедељак казао да је тачно да је то изговорио, али и да исто није унео у писмени отправак пресуде. - Због сумње да је пристрасан тражим његово изузеће.

Накнадно ће бити заказан главни претрес / Фото: Н. Фифић


ДРУГО ОТКАЗИВАЊЕ

Шарић је у априлу прошле године отказао пуномоћје адвокатима у поступку за трговину наркотицима, пошто је претходно одбијен његов захтев за изузеће судије Синише Петровића јер је претходно одбио један његов предлог за извођење доказа. Пошто предлог за изузеће судије није био прихваћен, судија је Шарићу доделио браниоца по службеној дужности. Уочи изношења завршних речи, Шарић је вратио пуномоћје својим изабраним браниоцима.


КОПИЈЕ ТРАНСКРИПТА

БРАНИЛАЦ Дарка Шарића, адвокат Данило Шарић је 10. јула ове године поднео суду молбу за преслушавање аудио-записа са претреса кад је донета пресуда за трговину дрогом, као и да му се копира ЦД са транскриптом аудио-записа. Међутим, дан касније, Посебно одељење Вишег суда донело је наредбу којом се исправља записник са поменутог претреса. У овом записнику је омашком наведено да се целокупни ток претреса бележи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације