РАДНИК С. П. из ЈП "Јединство" у Кладову погинуо је у среду ујутру у Кладушници током интервенције на Фекалној станици у том селу. Том приликом повређен је и Драган Испировић (53) из Корбова. С. П. је заједно са још тројицом својих колега дошао на ово место да отклони квар, али отровна испарења су довела до трагедије.

Први се у јаму дубоку 12 метара спустио Испировић, али му је малтене одмах на улазу у "базен" позлило.

- Пошли смо да отпушимо тај базен јер су се пумпе зачепиле - прича за "Новости" Драган, док лежи на одељењу хирургије кладовског Здравственог центра, где је збринут након несреће. - Почео сам да силазим и одмах ме је ухватила вртоглавица. Имао сам маску, али изгледа да је нисам лепо наместио, па ми је поред маске у ноздрве ушао оштар смрад. Завртело ми се у глави и нисам имао снаге да изађем. Ухватио сам се за степенице и позвао колеге. Рекли су ми: "Држи се и покушај да изађеш". Нисам успео...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕСВАКИДАШЊА ТРАГЕДИЈА КОД КРАЉЕВА: Монтера убила струја (ФОТО)

Драгана су колеге извукле из шахта уз помоћ сајле са омчом. Иако су у том тренутку поред екипе улицом пролазили и мештани овог села, нико не може да исприча како се тачно С. П., иначе шеф радне јединице "Канализација", задесио у "базену".

Они већ годинама указују на проблем који им испарења и штетни гасови стварају, као и на последице. Како кажу, С. П. је ушао јаму највероватније да помогне колеги коме је од амонијака и испарења позлило.


Драган Испировић из Корбова,фото СМЈ

Са дна јаме извукли су га припадници Ватрогасно-спасилачке јединице и Планинарског друштва опремљени изолационим апаратима са кисеоником и маскама. Нажалост, није му било спаса.

- Не сећам се шта се догодило кад су ме извукли. Какав сам био, сад ми је добро - прича Испировић који не зна да је С. П. у Кладушници смртно настрадао.

Кладушница,фото СМЈ

Пумпе на овом постројењу раде на принципу нивоа фекалне воде са испустом у Дунав. Те пумпе, сумњају мештани, вероватно нису радиле, па је екипа ЈП "Јединство" дошла на интервенцију. Кад пумпе не раде, фекалије се дижу и ствара се велика концентрација амонијака. Управо због тога је и дошло до ове несреће.


- У преподневним сатима смо добили позив из Хитне помоћи да се ради о двојици пацијената који су повређени. Ми смо одмах послали анестезиолога и хирурга који су сачекали пацијенте у Хитној служби. Нажалост, један је преминуо на лицу места, а другог су довезли. Он је тренутно стабилан, виталне функције су у реду, на рендгенском прегледу нема прелома, али због боравка у токсичној средини, пошто је било доста амонијака, угљен моноксида и других испарења, он је задржан на даљем лечењу - каже др Борисав Петровић, директор Здравственог центра у Кладову.


Владица Радукановић, др Борисав Петровић фото СЈМ

Мештани Кладушнице најавили су да ће петицијом тражити да се овај објекат за који тврде да нема употребну дозволу измести из насеља.

- Годинама указујемо на то да не можемо да живимо од смрада те Фекалне станице. Деца не могу да нам се играју у дворишту. Тражимо да се измести станица даље од насеља и кућа - огорчени су мештани.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Погинуо радник у Шапцу

ИНСПЕКЦИЈА

НА лице места су изашле и екипе Републичке инспекције рада из Неготина које испитују све околности везане за област безбедности и здравља на раду. Никаквих званичних извештаја о овом догађају још нема, а нису се, засад, огласили ни надлежни из ЈП "Јединство".