ПРЕД Специјалним судом у Београду у понедељак је за четвртак одложен почетак изношења завршних речи у поступку који се води против Дарка Шарића и још 17 особа због прања пара. Главни претрес није одржан јер се није појавио оптужени Небојша Јестровић, чији је бранилац, адвокат Драган Лазаревић казао да се његов клијент налази у болници.

- Од претходне ноћи се не осећа добро, имао је вртоглавице, пао је, губи равнотежу - казао је Лазаревић. - У Клиничком центру где је смештен рекли су ми да ће остати неко време на посматрању, након чега ће одлучити да ли ће га задржати или ће га пустити кући.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПРЕСУДА ЗА ОДАВАЊЕ ТАЈНИ ШАРИЋУ: Захтевају нову одлуку

Лазаревић је истакао да су му лекари рекли да је његово тренутно здравствено стање везано за његову основну болест. На једном од ранијих суђења, Јестровић је казао да болује од мултипле склерозе.

Иначе, пре одлагања претреса, за реч се јавио Дарко Шарић, који је имао замерке на писани део првостепене пресуде, којом га је исто веће које предводи судија Синиша Петровић осудило на 15 година затвора због трговине наркотицима. Наиме, Пљевљак је казао Петровићу да нигде није прочитао његову констатацију кад је усмено образлагао пресуду, да Тужилаштво није доказало да је са осталима прибавио 47 милиона евра од продаје дроге и да зато та имовинска корист није одузета.

- То у писаној пресуди не спомињете и како ја сада да очекујем да имам правично суђење - казао је Шарић. - Ви кријете реченицу коју сте изрекли и ја ћу тражити вашу кривичну одговорност.

На то је судија Петровић одговорио да слободно тражи ако мисли да треба и да он ништа није урадио мимо закона. Такође му је и рекао да није снимано усмено објављивање пресуде, што је, према његовим речима, такође у складу са Законом и није обавезно, за разлику од снимања тока главног претреса.

За први поступак пресуда изречена у децембру 2018. / Фото Н. Фифић


- Јесам рекао да тужилац није доказао да је стечен толики новац и да та имовинска корист због тога није одузета, али то и не треба да стоји у писаној пресуди - додао је судија. - Веће нема никакво предубеђење према овом предмету, нити ће ова одлука бити везана за поступак за трговину дрогом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Коначно изјашњавање о Шарићу

НАЈМАЊЕ 20 МИЛИОНА

ПРЕМА оптужници, Шарић је током 2008, 2009. и 2010. године са Жељком Вујановићем и Гораном Соковићем, који је у бекству, организовао криминалну групу чији су се чланови бавили препродајом наркотика. Новац зарађен на такав начин је улаган у пословање купљених и преузетих предузећа, а све са циљем превођења тог прљавог новца у легалне токове и прикривања његовог незаконитог порекла и стварних власника. На тај начин, према оптужници, опрано је најмање 20 милиона евра.