Пријатељи због магле пали у амбис (ФОТО)

О. МАТАВУЉ - Б. СУБАШИЋ

04. 09. 2019. у 09:58

Пријатељи због магле пали у амбис (ФОТО)

Горска Служба Спасавања Републике Српске, станица Фоча

Драгомир Давидовић (75) и Милан Матић (84) погинули на планини Лебршник. Тела је после вишечасовне потраге пронашла Горска служба на граници БиХ и Црне Горе

ДРАГОМИР Давидовић (75) и Милан Матић (84), планинари из Београда, погинули су на планини Лебршник, у пограничном делу између Црне Горе и БиХ, када су пали у амбис дубок око 200 метара. Тела су, након вишечасовне потраге, у уторак око 17 и 30 сати пронашли припадници Горске службе спасавања Републике Српске у месту Кук у општини Плужине у Црној Гори, на 1.700 метара надморске висине. Претпоставља се да је до трагедије дошло када су двојица пријатеља, због густе магле, промашили планинску стазу, да би се оклизнули и пали у амбис низ стене.

Драматична потрага за двојицом планинара започела је у уторак ујутро, након што се током ноћи нису вратили у хотел "Младост" на Тјентишту у коме су одсели. Ловочувар Националног парка "Сутјеска" нестанак је пријавио ПУ Фоча. Навео је да су Давидовић и Матић аутомобилом "рено меган" у понедељак око 11 часова отишли према Чемерну у обилазак планинских предела.

Прочитајте још: Тело пронађено на Ртњу је нестали планинар?


Спасилачка екипа, коју су чинили припадници ГСС, полицијски службеници ПУ Фоча и ПУ Требиње, те радници НП "Сутјеска", кренули су у претрагу терена у рејону Волујак и Лебршник.


- У месту званом Папин До у општини Гацко пронађен је "рено меган", београдских регистарских ознака. Детаљном претрагом терена око 17 часова у месту Кук на планини Лебршник, што припада црногорској општини Плужине, пронађена су тела Д. Д. и М. М. - рекла је портпарол ПУ Фоча Свјетлана Говедарица.

Она каже да је о свему обавештена ПУ Плужине.


Ненад Иконић, начелник ГСС Републике Српске, каже да су током потраге од породице једног од страдалих добили информацију да су Давидовић и Матић кренули да се пењу на Лебршник, што је сузило рејон претраге.

- Тела смо пронашли на 1.700 метара надморске висине, око километар и по у територији Црне Горе. Узрок несреће је, вероватно, густа магла. Температура је била десет степени уз јаке ударе ветра. Они су за десет метара промашили стазу, а ту је трава веома клизава и верујемо да су се оклизнули и пали низ стене, у амбис дубок око 200 метара - рекао је Иконић.

Он појашњава и да је и током потраге магла, на моменте, била веома густа.

- Толико густа да се спасиоци с батеријским лампама нису међусобно видели, а током потраге правили смо међусобни размак до 25 метара. По проналаску тела истрагу је преузела црногорска полиција, а ми смо се око 20 часова повукли с планине - рекао је Иконић.

Акцију извлачења тела са планине Лебршник у среду ујутро је организовала ПУ Плужине, а о свему је обавештено и надлежно тужилаштво.

Како каже Зоран Контић, начелник Службе водича Планинарског савеза Србије, овај трагични догађај може да буде повод да се подсетимо на значај планинарске обуке и поштовања правила

- Према информацијама које ПСС има, реч је о искусним планинарима, али колико нам је познато они већ неколико година нису у систему, што значи да у тренутку несреће нису били учлањени ни у један клуб - каже Контић. - Трагедија нас подсећа да није све у искуству јер можете годинама да радите нешто погрешно и без последица, али када први пут када нешто крене наопако, последице буду фаталне.

Поштовање једноставних правила која се уче на обукама, каже, често значе разлику између живота и смрти.
- У планину треба да иду најмање тројица људи, јер ако се један повреди, остали могу да му пруже помоћ. Када су планинари у познијем животном добу сваки од њих требало би да има једног млађег пратиоца. Планинарење по магли је изузетно ризично јер ограничава видљивост и чини карту безвредном, а често збуњује и џи-пи-ес уређаје и апликације на паметним телефонима - каже Контић.ИЗУЗЕТАН НАУЧНИК

РОЂАЦИ страдалог Драгомира Давидовића опростили су се од њега и на друштвеним мрежама, истичући његову изузетност и пријатељство са Матићем. Његова породица у Београду није желела да даје изјаве медијима. Како се наводи у Давидовићевој биографији, рођен је у Гацку, а од дипломирања на одсеку за техничку физику на Електротехничком факултету, радио је у Институту за нуклеарне науке "Винча". Последњих година био је научни саветник у Лабораторији за заштиту од зрачења и заштиту животне средине. Био је вишеструко награђивани научник.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zoran

04.09.2019. 16:00

Imate nov nacin d aginete, planinarenje. Uvek nadjete neki novi nacin, svaka vam cast.