ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал означило је Владислава Фунштајна (44) из Ердевика организатором шесточлане криминалне групе, осумњичене за кријумчарење 800 килограма кокаина, заплењених код Азорских острва у Атлантском океану! Њега и двојицу саучесника, на једрилици пуној наркотика, ухапсила је пре два дана шпанска полиција, по дојави припадника Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије.

Према последњим информацијама из истраге, кокаин је набављен од једног од најјачих мексичких картела и укрцан је на западној обали Мексика. Преко Панамског канала једрилица се упутила ка Канарским острвима, где је, како се сумња, организован претовар. Шпанска полиција је једрилицу, на којој су затечени Фунштајн, Мексиканац Емануел Алехандро Асевес Куевас (24) и Рус Сергеј Расохин (48), зауставила између Азорских и Канарских острва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АКЦИЈА БАЛУМИ: Српски држављани „пали“ на једрилици са 800 кг кокаина (ФОТО)


- Ова тројка је одмах ухапшена, а једрилица је пребачена до најближе луке и истоварена - наводи наш саговорник близак истрази. - Кокаин је био сакривен у преправљеним шупљинама, а на неким пакетима била је слика Гаврила Принципа. Утврђено је да је Мексиканац подводни биолог и ронилац. Ангажован је како би могао да претовара џакове са кокаином са једрилице на друга пловила.

Током истраге, која је вођена неколико месеци, српски оперативци прикупили су значајне информације, које су пресудиле у хапшењу ове међународне криминалне групе. У бекству је шеста особа и за њом се трага. У Србији су, у Шиду, "пали" отац и син Мирко (66) и Драган (39) Ђанковић. Они су, како се сумња, део групе која је била задужена за логистичку подршку, уплате новца неопходног за финансирање пута, као и за транспорт.

- Интересантно је да је Рус Расохин био гост у дому Ђанковића у Шиду, у који је често свраћао и Фунштајн - наводи наш саговорник. - Тамо је, како се сумња, организован цео посао са кокаином и договорена рута, којом се кретала једрилица пуна дроге. У тренутку заустављања, на њој није било заставе, али је касније утврђено да је регистрована у Сједињеним Америчким Државама.


Тројица осумњичених ухваћени су на једрилици са 800 кг кокаина,Фото ElDia.es

Иначе, према незваничним сазнањима, Фунштајн, који се одавно бави трговином наркотицима, због чега је и осуђиван, прво се упознао са Драганом Ђанковићем. Њих је спојила љубав према једрењу, обојица су страствени скипери. Често су једрили у грчким и турским водама. Фотографије са тих путешествија завршавале су на друштвеним мрежама.

За разлику од свог "колеге", који је и осуђиван у Хрватској због шверца 100 килограма марихуане, а код нас "пролази" за преваре и изнуде, млађи Ђанковић је привођен због прогањања. Против његовог оца Мирка подношене су кривичне пријаве за наношење лаких телесних повреда и недозвољено држање оружја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је пала криминална група са држављанима Србије, заплењен кокаин вредан око 50.000.000 евра! (ВИДЕО)


Ђанковићи су у уторак поподне приведени у Тужилаштво за организовани криминал. Предистражни поступак против целе групе спровела је Служба за борбу против организованог криминалa у сарадњи са колегама из Шпаније и Велике Британије.

- Рад на овом случају се наставља како би се утврдило да ли је Фунштајн сарадник јачег криминалног клана, који је за њихов рачун организовао криминалну групу како би пребацивао кокаин из Јужне Америке и Мексика ка Западној Европи - истиче наш саговорник. - Њему то не би било први пут. И раније је нешто слично радио, али је ухваћен и осуђен.


Фото ElDia.es

НАГРАЂЕНИ ОПЕРАТИВЦИ

МИНИСТАР полиције Небојша Стефановић наградио је у уторак новчано полицијске службенике УКП који су дошли до оперативних информација на основу којих је шпанска полиција запленила 800 килограма кокаина.

- Драго ми је да су наши оперативци били ти који су дошли до кључних информација и поделили их са шпанским колегама, након чега је реализована ова веома важна акција, чиме је спречено да кокаин дође на наше улице, на улице других држава Европе и да тај новац буде употребљен за јачање мафијашке хоботнице било где у свету - истакао је Стефановић.


Мирко и Драган Ђанковић Фото Фејсбук


МОДУС

ТОКОМ суђења Владиславу Фунштајну у Хрватској, утврђено је да је он марихуану набављену у Црној Гори, утоварио на јахту "Весна" и преко поморског граничног прелаза Цавтат унео у Хрватску. Ту је део дроге убацио у кофер и таксијем кренуо ка месту где је требало да се обави примопредаја. Полиција им је ту направила замку и похапсила их.