ПОРОДИЦА Шошић из Крушевца затражиће утврђивање кривичне одговорности лекара Хитне помоћи, због чијег је, како наводе, несавесног рада, 28. августа изгубљен живот пацијенткиње Златије Шошић (60). У исповести "Новостима", породица износи да је лекар одбио да несрећну жену у критичном стању транспортује санитетом до болнице, да би она, после неколико сати - преминула.

- Мајка је била дијабетичар, патила је од хипертензије и тешко се кретала од последица можданог удара од пре две године, али је уз помоћ инсулина и нашег залагања њено стање било под контролом, све до тог јутра, када јој никако није било добро. Почела је да халуцинира, није могла да устане ни да седне сама, па су брат и отац позвали хитну помоћ негде између 8.30 и 9 и тада су релативно брзо дошли - прича за "Новости" Златијина ћерка Јелена Тодоровић. - Шећер јој је био 24,8, а доктор јој је по доласку измерио притисак и рекао да је висок. Од терапије је добила само инјекцију "диклофенака", после чега су се покупили и отишли!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КРИВЕ ДОКТОРЕ ЗА СМРТ: Дозивао је ћерку и умирао од болова!

Милош, Златијин син, каже да је молио лекара да њихову мајку пребаце до болнице, али је доктор одговорио да то није случај за њихову службу, већ надлежност Службе кућног лечења, чији је Златија била пацијент, па да треба да се обрате њима.

- Када је хитна отишла, звао сам ту другу службу телефоном и никако нисам могао да их добијем, па сам лично отишао до њих и видео једну медицинску сестру како седи поред подигнуте слушалице, спуштене са стране - прича Милош. - Објаснио сам да мајка има висок шећер, да јој је веома лоше. Рекли су ми да је њена докторка на одмору, да је њена замена на терену и да не може да стигне. Ако стигне, рекли су, доћи ће до краја недеље.

У међувремену, Златији је бивало све горе.

- Већ је почела да губи облик лица, била је отечена, очи јој се малтене нису виделе. Измерила сам јој шећер, био је 24,4 - наставља ћерка Јелена. - Истог тренутка, брат је позвао Хитну. Објаснили смо колико је критично, а мислим да ме мајка тада више није ни препознавала. Имала је неконтролисане покрете руку и главе, није могла да говори. Хитна је дошла после 45 минута и то након што смо звали још три-четири пута. Сваки пут би нам рекли да је екипа на путу и да стижу.

Када су стигли, износи Јелена, покушавали су петнаестак минута да је реанимирају и на крају су могли само да констатују смрт. Златија је, према званичном извештају, преминула у 14.35.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНВАЛИД ЛЕКАРСКОМ ГРЕШКОМ: Болница у Новом Пазару мораће да плати око 100.000 евра


Снаја Лола нам говори да не може да верује да су изгубили дивну жену због пребацивања надлежности и да верује да је њена свекрва упала у дијабетску кому.

- Можда би наша мајка још била жива, можда би преминула и у болници, али ми то не можемо знати, јер њој није пружена шанса, није јој указана помоћ - каже нам Јелена, додајући да ће затражити да се провери и рад мајчине докторке у Служби кућног лечења. - Осим што ћемо тражити да се процесуира лекар, обратићемо се и здравственој инспекцији, саветнику пацијената. Сигурно идемо на суд! Можда тако спречимо да нека друга породица доживи овакву трагедију.

Оптужбе - Јелена Тодоровић и Љубинко Шошић


"НЕМАЈУ ВРЕМЕНА"

ЉУБИНКО Шошић нам прича да је докторка из Службе кућног лечења и неге само неколико пута обишла његову супругу у последње две године, а да су техничари редовно долазили да је превијају или ваде крв.

- Некада су говорили да немају доктора, немају времена, некада да немају санитет. Губили смо термине код ендокринолога због погрешно исписане шифре за инсулин, па су нас често враћали из апотеке - набраја Љубинко. - Изгубили смо несебичну жену, мајку троје деце, баку троје унучади.


ДОМ ЗДРАВЉА: СВЕ ЋЕМО ИСПИТАТИ

- ПОВОДОМ вашег захтева за доставу информације у вези са пружањем здравствене заштите пацијенткињи сада покојној Златији Шошић, обавештавамо вас да Дом здравља Крушевац до данас није добио пријаву поводом смрти пацијенткиње - стоји у допису "Новостима", које је потписала др Марина Костић, директорка ДЗ, под чијом је ингеренцијом Служба хитне медицинске помоћи и Служба кућног лечења и неге. - Такође вас обавештавамо да ће Дом здравља Крушевац спровести поступак утврђивања чињеница у вези са пружањем здравствене заштите сада покојној Златије Шошић.