Српски држављани „пали“ на једрилици са 800 кг кокаина (ФОТО)

З. УСКОКОВИЋ

понедељак, 02. 09. 2019. у 14:41

Српски држављани „пали“ на једрилици са 800 кг кокаина (ФОТО)

Дрога заплењена на једрилици која је регистрована у САД

Ухапшен Владислав Фунштајн из Србије и двојица странаца на једрилици са товаром вредним 50 милиона евра; Истрага вођена на основу дојаве српске полиције; На појединим пакетима биле етикете са ликом Гаврила Принципа
У АКЦИЈИ "Балуми", коју су заједнички спровеле полиције Србије, Шпаније и Велике Британије, у водама Атлантског океана, у близини Азорских острва, заплењено је око 800 килограма кокаина и ухапшено пет особа, док је једна у бекству. Дрога, набављена у Јужној Америци, требало је да заврши на црном тржишту Западне Европе, а њена вредност се процењује на 50 милиона евра!

Пресецање нарко-канала и заплену вредног товара, изузетне чистоће, организовала је шпанска полиција на основу оперативних информација, које су им доставили припадници Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије.

У шпанском притвору су завршили држављанин Мексика Емануел Алехандро Асевес Куевас (24), држављанин Русије Сергеј Расохин (48) и српски држављанин Владислав Фунштајн (44). Српски оперативци ставили су лисице Мирку Ђанковићу (66) и његовом сину Драгану Ђанковићу (39) из Шида, а за једним лицем је расписана потрага.

Српска, шпанска и британска полиција започеле су акцију на разбијању ове нарко-групе и назвали је "Балуми" августа ове године, када су до њих стигле прве оперативне информације да се спрема кријумчарење већег товара кокаина. Подаци су говорили да ће на једрилици бити око 800 килограма кокаина, али и да се не зна где ће тачно "роба" бити укрцана.
Прочитајте још - ОТКРИВЕНА ЛАБОРАТОРИЈА: Ухапшене три особе, заплењена дрога (ФОТО)

Нагађало се да ће доћи до претовара у водама Доминиканске Републике, која је постала важно чвориште за светске кријумчаре. У Доминиканској Републици је чак и ДЕА отворила своју канцеларију, како би са лица места пратила главне нарко-канале. Вешти кријумчари су, међутим, избегли ове специјалце за сузбијање наркотика, као и претовар. Тада је стигао податак да ће до пребацивања у друга пловила доћи у близини једног од Канарских острва. Заустављени су и ухапшени пре упловљавања.

Дрога је била сакривена у једрилици, која је пловила без заставе. Проверама је утврђено да је регистрована у једној од држава Сједињених Америчких Држава. На њој су затечени Србин, Мексиканац и Рус, који су ухапшени, као и, наводно, њихови саучесници у Србији. Сумња се да је реч о организованој криминалној групи која је дуже време кријумчарила велике количина кокаина из Латинске Америке у Европу.Приликом претреса на четири локације у Србији полиција је запленила и документацију везану за уплате и исплате и трансфере новца осумњиченима, који су ухапшени на једрилици, авио-карте, нотесе, меморијске картице, више УСБ-а, мобилне телефоне, као и опрему и уређаје за неовлашћено аудио и видео снимање.

Припадници ове организоване криминалне групе теретe се да су, у више наврата, путовали у земље Латинске Америке, где су обавили припреме за преузимање и кријумчарење кокаина. Сумња се да су за потребе транспорта кокаина купили једрилицу на којој су у Мексику извршили неопходне преправке у конструкционим шупљинама пловила. У Мексико је тада путовао, како је утврђено, Драган Ђанковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је пала криминална група са држављанима Србије, заплењен кокаин вредан око 50.000.000 евра! (ВИДЕО)


После тога, припадници организоване криминалне групе су, како се сумња, преузели кокаин у Латинској Америци, сместили га у припремљене конструкционе шупљине и кренули ка Европи, где су заустављени у близини Азорских острва. Интересантно је да су на појединим пакетима биле етикете са ликом Гаврила Принципа. Осумњиченима који су ухапшени у Србији одређено је задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

И РАНИЈЕ ХАПШЕН

ПРЕМА доступним информацијама, Владислав Фунштајн је и раније хапшен. Он је својевремено у Хрватској "пао" са више од 100 килограма марихуане. Приведен је на граничном прелазу Мацељ, између Хрватске и Словеније.

Владислав Фунштајн

Драган Ђанковић

ЧЕСТО У ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

ЗА његовог сина знамо да је често боравио у Јужној Америци, те да је тамо, како причају, возио једрилице.

Мирко Ђанковић

Када му се отац придружио у Америци, то нисмо ни знали, док није одјекнула ова вест - причају запрепашћено Шиђани који познају обојицу ухапшених мушкараца из овог места. Иначе за Мирка грађани овог места имају лепо мишљење, док за његовог сина Драгана не мисле тако и не желе да коментаришу за новине.

С. К.


Сергеј Расохин

Емануел Асевес

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dačo

02.09.2019. 16:01

одма вјешање,а дрогу за лекове против канцера јадним болесницима

buki

02.09.2019. 17:46

@kokolo Srbija je visenacionalna drzava, sa velikim brojem nacionalnih manjina i činjenica da neko ima srpsko drzavljanstvo, koje potvrdjuje pasosem, ne govori apsolutno nista o njegovoj nacionalnoj pripadnosti. Pojednostavljeno: Nisu svi drzavljani Srbije Srbi. To ne mogu da shvate samo oni koji su etnički očistili svoje drzave i to uglavnom proterivanjem Srba.