НА имању Раје Казимировића (72), једног од четири жртве масакра у неготинском селу Јабуковац, полиција је на два места пронашла укупно 10.000 евра који су промакли убицама, сазнају "Новости". Према незваничним информацијама, мотив злочина је користољубље и сумња се да је украдено око 100.000 евра. На салашу је и поред тога остала позамашна сума новца, што указује да су Казимировићи били типовани и да су нападачи тачно знали где се налази главни "штек".

- У једној торби, у кући коју злочинци нису претресли, пронађена је торба у којој је Раја чувао 8.000 евра - сазнајемо од извора блиском истрази. - Такође, није дирана ни торбица са личним документима Казимировићеве сестре и сестричине, у којој је било око две хиљаде евра. Оне су, непосредно пре месакра допутовале из Немачке, где су живеле.

Наш извор каже да су убице тачно знале где треба да траже највећи део новца који је Раја чувао у штеку. На салашу Казимировића има неколико кућа, али је само једна била претресена.

Поред домаћина, убијене су и његова мајка Драгица Казимировић (93), сестра Љубинка Оприкић (76) и њена ћерка Драгана Јозељић (53)! Починиоци још нису ухваћени, а полиција је привела једино Рајиног комшију са којим је био у спору. Ипак, не постоје материјални докази који га повезују са злочином.

- И даље се барата са податком да су, највероватније, злочин починиле две особе, којима, без сумње, није први пут да "окрваве руке" - додаје наш саговорник. - Раја јесте живео скромно, али се претпоставља да је зарађени новац од чувања стоке "штекао" и да је то платио главом. Највероватније, реч је о суми не мањој од 100.000 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убице привукао свежањ новчаница од по 500 евра

По начину убиства, неспорно је и да су злочин починили професионалци, али ништа не указује да је реч о извршитељима из иностранства.

- Штавише, готово смо сигурни да је ово дело неког са простора Србије или, евентуално, некадашње СФРЈ - наводи наш саговорник. - На основу прикупљених доказа, нашли смо довољно чињеница који потврђују да су злочин починили људи који јако добро познају менталитет овдашњег становништва.

Трагови преметачине у кући

Што се тиче Рајиног комшије, коме је, због нелегалног држања оружја, Основно тужилаштво у Неготину одредило притвор до месец дана, чињеница је да је он био у свађи са Казимировићем. Али у Јабуковцу кажу да је реч о човеку "који ни пиле не би могао да повреди".

- Код тог комшије је пронађена малокалибарска пушка, али је вештачењем установљено да то није оружје којим је почињен масакр - истиче наш извор. - То је пушка калибра 16, а убиство је почињено хицима из ватреног оружја калибра 7,65 милиметара и малокалибарског оружја калибра 22.

Са места злочина прикупљени су бројни биолошки трагови, који се сада испитују са циљем се пронаће ДНК профил који припада убицама.


ПРИВОЂЕЊЕ

ИЗВОР из истраге наводи да је Рајин комшија, одмах након што је откривен масакр, приведен, али је, након полиграфског испитивања - пуштен! Сада је, међутим, поново приведен.

- Да би искључили сваку могућност да је тај човек на било који начин учествовао у злочину, у потрази за траговима, испражњена је септичка јама, као и резервоари за воду, који су били укопани у земљу - наводи наш извор. - Међутим, доказа да је он учествовао у масакру, засада нема.