ПОЛИЦИЈА сужава круг око особе која је типовала салаш Казимировића, на којем је побијено четворо људи. А претпоставка је да је крваве разбојнике највероватније нехотице привукао сам Раја Казимировић (73), власник имања, када је неколико недеља пре масакра покушао да уситни свежањ новчаница, у ком су искључиво биле оне од по 500 евра!

Полиција и тужилаштво, који воде истрагу, претпостављају да би ово могао да буде један од главних трагова, који би помогао у расветљавању чињенице како је дошлао до злочина. Извесно је да су Раја, његова мајка Драгица, сестра Љубинка Оприкић и сестричина Драгана Јозељић убијени из користољубља, али се сада трага за тим како је све почело.

- Некако у време када су на салаш Казимировића стигле Љубинка и Драгана из Немачке, Раја је дошао у Јабуковац и код својих другова покушао да уситни новац - наводи наш саговорник. - Нису му паре требале, али је чуо да се из употребе повлаче новчанице од по 500 евра и хтео је да их замени. Нико у селу није имао толико новца, или није хтео да му их "разбије". Онда га је неко од Јабуковчана, даљи рођак, по договору, одвезао у Неготин да обави замену. Тамо је успео.

Колико је тачно пара Раја хтео да уситни, нико не зна са сигурношћу. Ипак, како описују, био је то "подебели штос". Полиција сада истражује где је Казимировић заменио новчанице, да ли у некој неготинској мењачници, или код неког локалног бизнисмена.

- Од тренутка када је откривен злочин нагађало се да је салаш Казимировића "типован" и да је реч о 100.000 евра - наводи наш извор близак истрази. - Та цифра је у оптицају од самог почетка истраге, али нико са сигурношћу не може да каже да ли је она тачна, односно да ли су убице толико однеле. То знају само злочинци.

ИСКОПАО БУНАР НА салашу Казимировића је неколико олупина старих аутомобила, али и нова пољопривредна механизација. Испод имања протиче поток, а рођаци причају да је Раја ископао артески бунар. Имао је питку воду за себе, али и за животиње.

Да су нападачи отишли са пленом сведочи и траг у виду новчанице од 50 евра, која је пронађена недалеко од земљаног пута, који води од имања Казимировића и до њега. Истражитељи верују да је испала разбојницима током бега.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАПЛЕТ ОКО МОНСТРУОЗНОГ ЗЛОЧИНА У ЈАБУКОВЦУ: Комшија ухапшен, пушка на провери, однето 100.000 евра?

Казимировићи, упркос неким тврдњама, нису живели као "пука сиротиња, иако су имали пара". Репортери "Новости" током протеклог викенда закорачили су на поприште страшног злочина и обишли велико имање Раје Казимировића.

На првом спрату куће домаћин је направио купатило, са великом кадом, тоалетном шољом и спроведеном водом. У купатило се улази из собе, где су биле његова сестра Љубинка и њена ћерка Драгана. Каучи су релативно нови, али су свуда видљиви трагови преметачине. По поду је разбацана храна, донета из Немачке, паковања влажних марамица, салвете...


Трагови преметачине у кући


У соби где је спавао Раја Казимировић, такође, разбацане ствари. Изнад кауча на ком је спавао, висе његове дипломе и фотографије са породицом, чак и слика из војничких дана... Орман је разваљен, одећа разбацана. Унутра је и апарат за цеђење меда.

Његова мајка Драгица спавала је у другој, старој кући, десетак метара изнад нове. Унутра шпорет и стари кревет. Сат на зиду још показује време. На столу, тегла нутеле, уље, опрани судови. И овде су ствари разбацане. Прекопута је шупа са стајом. Ту су убијене старица и њена унука. Са по два хица.


Раја је усмрћен на трактору са пет, а његова сестра на кућном прагу једним хицем. На салашу је много нових објеката за животиње - за овце, краве и живину. Поређано је и неколико кошница са пчелама. Раја Казимировић је живео од узгајања стоке, био је познат по продаји јагњади. Често су му људи свраћали. Његов салаш види се са главног пута, удаљен је тристотинак метара. Село Јабуковац, из ког је родом, на два километра је од куће Казимировића, а исто толико је удаљено и место Вратна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА КОД ЈАБУКОВЦА: Полиција открила трагове преметачине, пљачкаши убијали из два оружја?

КОМШИЈИ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР

КОМШИЈА Казимировића, који је ухапшен због сумње да је у нелегалном поседу држао ловачку пушку, у уторак је саслушан у Основном тужилаштву у Неготину, након чега му је одређен притвор до 30 дана. У међувремену се проверава пушка која му је одузета, али, како "Новости" незванично сазнају, калибар не одговара чаурама пронађеним на месту злочина.

Он је био у свађи са Рајом, али засада нема директних доказа да је учествовао у убиствима.