У 22.000 саобраћајних незгода у овој години, погинуло је 310 људи, а 1.800 има тешке телесне повреде, рекао је Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије.

Четрнаест одсто возача учесника у саобраћајним несрећама возило је под дејством алкохола, а нови Закон о обавезном осигурању у саобраћају, о коме ће се расправљати на јесен, предвиђа да ти возачи плате одштету и до два и по милиона евра.

Најчешћи узроци тешких саобраћајних несрећа са настрадалима је и превелика брзина, коришћење мобилних телефона у току вожње и невезивање појасева, нарочито на задњим седиштима.

Раденковић је за РТС рекао да је током акције појачане контроле саобраћаја било око 25.000 прекршаја прекорачења брзине, од којих су неки возачи возили преко 200 километара на сат.

Како је рекао, 20.000 возача санкционисано је на лицу места, а 5.000 власника возила може очекивати позив у наредних неколико дана, како би се изјаснили, ко је у тренутку прекршаја управлао возилом.

Додаје да се поред брзине контролисало да ли возач и путници користе сигурносни појас.

"Имали смо 2.500 прекршаја некоришћења појаса, 400 прекршаја непрописног коришћења мобилних телефона и 350 возача је искључено из саобраћаја јер су били под дејством алкохола", објашњава Раденковић.

Додаје да су у Лозници затекли мушкараца који је возио са 4,14 промила алкохола у крви због чега ће му бити одузета возачка дозвола, а имаће и санкцију од 45 дана затвора, 256.000 динара новчане казне и одређен број казнених поена.

Раденковић каже и да је полиција на ауто-путу зауставила и возача који је возио брзином од 257 километара на час.

"Највећом брзином возио је страни држављанин на ауто-путу Београд-Ниш код Смедерева, 257 километара на час. Њега су у прекршају открили наши пресретачи. У скраћеном поступку осуђен је на казну затвора од 30 дана, 120.000 динара и забрану управљања моторним возилом кроз Србију у наредних девет месеци", објашњава Раденковић.

Прочитајте још - ПРИВОЂЕЊЕ НА АУТО-ПУТУ: Један дивљао 250 km/h, двојица кроз тунел чак 180 km/h

Поручује да ће се појачане контроле саобраћаја спроводити и у наредном периоду.

Говорећи о Правилнику о организованом превозу деце који ступа на снагу 2. септембра, Раденковић најављује да ће саораћајна полиција вршити веома рестриктивне контроле аутобуса и возача, како како би путовања ђака на екскурзије, протекла безбедно.

"Нећемо дозволити да се крене на пут, уколико аутобуси и возачи не буду испуњавали све прописане услове. Приликом прегледа провераваће се документација за возила и возаче, техничка исправност аутобуса, алкохолисаност возача, као и поштовање радног времена и коришћење прописаних пауза и одмора", наводи Раденковић.

Позива организаторе, основне и средње школе, да на време пријаве екскурзије како би аутобуси били на време контролисани.

"Ниједан аутобус неће кренути а да не буде контролисан", поручио је Раденковић.