Двогодишња девојчица Мила Јанковић из Руме преминула је у петак ујутро у болници у Сурдулици, пошто јој је претходно у четвртак увече позлило на Власинском језеру. Тачан узрок смрти утврдиће обдукција коју је наложило врањско Тужилаштво, јер је медицинско збрињавање детета пратио низ проблема, због чега се сумња да је прекасно превезено у Сурдулицу.

Сведоци наводе да су родитељи најпре позвали Дом здравља у Црној Трави, одакле им је речено да не могу да изађу на терен, док им је у Сурдулици у овој служби препоручено да сами превезу пацијента, јер тренутно нема санитетског возила.

Из сурдуличког Здравственог центра не желе да коментаришу никакве детаље, док не добију обдукционе налазе, само нам је речено да су се лекари борили за живот девојчице до последњег тренутка.

У врањској полицији кажу за "Новости" да им је случај пријављен, те да је девојчица у бесвесном стању довезена у Сурдулицу, а да су полицајци обавили разговор са родитељима и лекарима и о свему обавестили тужилаштво.

Директорка власотиначког Дома здравља др Милена Станковић Митровић, под чијем је ингеренцијом и Дом здравља у Црној Трави, истиче да дежурни лекар из овог места није могао да изађе на терен, јер је морао да испоштује званичну процедуру.

- Доктор који је био у ноћној смени радио је сам. По процедури, он као једини лекар, не сме да напусти Дом здравља и због тога је највероватније саветовао да се дете довезе до најближег лекара. Морам да кажем да се ради о доктору који је веома привржен свом послу и да има дугогодишње искуство - истакла је директорка.

Она је нагласила да Дом здравља у Црној Трави нема Службу хитне помоћи, али да лекари, увек када су у могућности, реагују у оваквом случајевима иако Власинско језеро, које је ближе Црној Трави, територијално припада Сурдулици. Дежурни лекар др Димитрије Стојановић каже да је учинио све да се детету укаже што хитнија помоћ у односу на околности када је примио позив.


ПРОЧИТАЈТЕ И:УЖАС У СУРДУЛИЦИ: Девојчица (2) преминула пошто јој је позлило на Власинском језеру; Хитна помоћ није могла да дође "због процедуре"- Око 20 сати јавила се особа која је тврдила да дете има гушење. С обзиром на то да сам непосредно пре тог разговора послао један хитан случај за Лесковац, нисам имао возача. Саветовао сам да позову Хитну помоћ у Сурдулици, рачунајући да можда на терену већ имају возило које је ближе и адекватно опремљено. Саветовао сам им и да у том случају крену према возилу Хитне помоћи. Рекао сам и да, уколико не успоставе контакт са колегама из Сурдулице, или они из неког разлога не могу да стигну, позову опет нас - наводи др Стојановић.

МАЈКА Биљана Јанковић


Он наглашава да му је веома жао што је дошло до овакве ситуације, али да су му намере биле најбоље. У међувремену је контактирао са двојицом возача, који нису били у смени, за случај да морају да изађу на терен.

- Независно од тога што по закону не бих смео да напустим Дом здравља, јер у поподневним и ноћним сатима овде ради само један лекар, ипак бих то учинио да су ме поново позвали. Нико се није јављао, а када сам у евиденцији пронашао и позвао број са кога је стигао позив, био је недоступан - додаје др Стојановић.

Лекари који раде или су некада радили у Дому здравља у Црној Трави причају да су често били у дилеми шта да раде у ситуацијама када их зову да изађу на терен упркос томе што су сами у Дому здравља. Неизласком на терен некоме можда могу да "угрозе живот", али то исто може да се деси ако хитан случај пристигне у Дом здравља док су они на терену.


МАЊАК ЛЕКАРА

Становништво Црне Траве и околних разуђених планинских села збрињава тек 0,8 лекара на хиљаду становника што је, по оценама надлежних, недовољно. Сличан случај је и у другим општинама Јабланичког округа које због разуђености терена немају довољан број лекара у односу на кадровске планове надлежног министарства, па поједине амбуланте, посебно у време годишњих одмора, не раде или раде скраћено радно време.


СЕСТРЕ БЛИЗНАКИЊЕ

Породица Јанковић је допутовала на Власину у четвртак ујутру. Одабрали су језеро на 1.200 метара надморске висине надајући се да ће надасве свеж и здрав ваздух пријати деци. Ујутру су се сместили и девојчица која је касније преминула и њена сестра близнакиња су биле веселе и играле се. Према речима рођака, ништа није указивало да детету није добро. Родитељи од бола не могу да дођу себи. У суботу би тело девојчице требало да буде транспортовано за Руму, где ће бити сахрањена.