СЛАВИЦА ОГОРЧЕНА НА ПОЛИЦИЈУ: Шијем кошуље, a не дилујем марихуану

Љ. ТРИФУНОВИЋ

субота, 03. 08. 2019. у 22:02

СЛАВИЦА ОГОРЧЕНА НА ПОЛИЦИЈУ: Шијем кошуље, a не дилујем марихуану

Славица Јовановић,фото Љ.Т.

Славица Јовановић (65) из зајечарског села Вратарница, која је наводно садила канабис: Привели су ме иако сам објаснила да је то само индустријска конопља. Одвели је након што је звала да из њеног бунара изваде јазавца

ПРЕ неколико дана, Славица Јовановић (65), из зајечарског села Вратарница, позвала је ватрогасце да из бунара у њеном домаћинству извуку јазавца, али је убрзо приведена због сумње да је дилер наркотика. Наиме, дошли су комунални полицајци, који су је оптужили да у дворишту куће чува - 350 стабљика опојне дроге марихуане.

- Покушала сам да објасним како је реч о домаћој конопљи, која у мом дворишту расте већ 30 година. Ту су моји родитељи и дедови од ње правили кошуље, панталоне, постељину, ћебад... - прича Славица, која је у Вратарници позната по надимку Индијанац. - Ми ту врсту конопље зовемо грсница, и употребљавамо је, између осталог, за чишћење јетре, справљање мелема који помажу у лечењу хемороида, упале жучне кесе и других унутрашњих органа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАЛОЛЕТНИК УХАПШЕН У ЛАЈКОВЦУ: Дрогу крио у ранцу

Међутим, Славичино објашњење није наишло на разумевање комуналних полицајаца, који су позвали колеге из Полицијске управе у Зајечару.

- Дошли су и све ми биљке почупали - додаје Славица. - Ни сама нисам знала колико их је било. Након тога су све покупили, а онда су ме позвали у Полицијску управу у Зајечару да дам изјаву у својству грађанина.

Славица је и у полицији казала своју верзију приче, након чега је пуштена на слободу и вратила се у Вратарницу. Након тога је из медија чула да ће "полиција против жене старе 65 година, из околине Зајечара, поднети пријаву јер је на свом имању узгајала 350 биљака марихуане".

- Не знам да ли су против мене поднели пријаву, јер ја још увек нисам ништа добила. Из полиције су новинарима чак послали и фотографије на којима се, наводно, види да сам у свом дворишту узгајала марихуану - додаје наша саговорница. - Сличан случај сам имала и пре пет година, али су ме тада, након детаљне провере, пошто су установили да је реч о грсници, а не о тој фамозној марихуани, ослободили сваке сумње да сам некаква дилерка дроге.

Славица каже да много води рачуна о здрављу, а да на основу књиге о народним рецептима прави мелеме са грсницом, који, како каже, помажу онима који пате од разних болести.

- Примера ради, цветове грснице наслажете са још неколико лековитих трава, где су обавезни састојци боквица, леденик и кантарион, након чега све то прелијете уљем и оставите да одстоји - објашњава Јовановићева. - Ја сам се тиме излечила од упале жучне кесе, а пре тога ми ниједан лек који су ми давали лекари није помогао.

Мелеми које Славица прави

Наша саговорница каже да су за упалу унутрашњих органа и лечење хемороида најефикаснији лек листови грснице који су одстојали у меду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лесковац: У кесама држао 400 грама марихуане

- Па у апотекама се продају препарати који садрже конопљу - у чуду је Славица. - Невероватно је да ме осумњиче да сам на свом имању чувала 350 биљака марихуане, а онда уместо да ме ухапсе, саслушају ме и пусте на слободу. Сита сам, заиста, више малтретирања. И, зато намеравам да, након што се поступак оконча, поднесем ја тужбу против оних који су све ово и закували...

Стабљике које је полиција посекла

УПУЋУЈУ НА ТУЖИЛАШТВО

ПОДНЕЛИ смо против жене старе 65 година, из околине Зајечара, пријаву у редовном поступку због сумње да је починила кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога, јер смо на њеном имању пронашли 350 биљака за које се сумња да је реч о опојној дроги марихуани - рекли су нам у Полицијској управи у Зајечару. На наше питање зашто се поступак води у редовном поступку када је пронађена толика количина наркотика, упутили су нас на надлежно тужилаштво.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

SEKA

03.08.2019. 22:50

Kažu da je konoplja bolja i zdravija i od pamuka i ima i veću primenu. Samo, kod nas je zabranjena zbog toga što NEKE sorte, zavisno od načina gajenja, mogu da se koriste za dobijanje droge.

Mile - Policajac, Beograd

04.08.2019. 01:09

@SEKA - Svaka droga je vrlo opasna i svi moraju da strogo odgovaraju po zakonu !

Alex

03.08.2019. 23:34

Valjda se prvo uradi analiza biljaka da se utvrdi koja je sorta, pa tek posle pocupa i podize optuznica. Kako mogu zeni da uniste biljke koje je uzgajala jer ne znaju da prepoznaju konoplju od koje se pravi marihuana? Treba da ih tuzi.

Pamuk

04.08.2019. 00:27

Skoro sve je bolje od pamuka, biljka koja najviše troši vode, kada voda postaje luksuz...videćemo u budućnosti...moguće uskoro, konoplja/lan...