Хаковали јој профил па колегу опљачкали

С. БАБОВИЋ

24. 07. 2019. у 13:00

Хаковали јој профил па колегу опљачкали
Ј. С. из Крушевца се нашла на мети интернет-криминалаца, а жртве и њени фејсбук-пријатељи. Лопови се представљали као Ј. С. и тражили да им фотографишу кредитне картице

КРУШЕВЉАНКИ Ј. С. пре две недеље хакован је фејсбук-профил, након чега су њеним пријатељима почеле да стижу поруке са тог налога у којима "она" тражи да јој позајме 500 динара. Тако је колеги из фирме са банковног рачуна скинуто 50.000 динара, па су се заједно обратили за помоћ полицији, а потом и Основном јавном тужилаштву у Крушевцу.

У исповести "Новостима", Ј. С. сведочи да је почела да схвата шта се догађа када су почели да је зову брат и пријатељи са "Фејсбука". Покушала је да приступи свом налогу и видела да јој је промењена шифра.

- Преко месинџера је слата молба, где "ја" тражим да ми та особа слика кредитну картицу, како би платила нешто за 500 динара - прича нам Ј. С. - Писало је и како је нека "моја" другарица наводно послала њене слике картице, али да је она имала "дину" и да са њом не може да се плати. На крају поруке, назначено је да је потребна слика картице с обе стране. Неке колеге су је сликале, стварно верујући да сам то ја у питању. Али, колико сам разумела, због електронске заштите, новац им није скинут. Нажалост, једном мом колеги је украдено 50.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Кликом до робе, али и преваре

Управо је са њим, усред ноћи, Ј. С. кренула да пријави све полицији. Одатле су упућени на Основно јавно тужилаштво.

- Позвао ме је негде пола сата после поноћи, био је, као и ја, много узнемирен. Објаснила сам му да је неко други на мом профилу и онда смо одмах кренули у полицију - каже нам Ј. С. - Разумели смо да нисмо једини случај. Вероватно је у питању нека организована група. Колеге ми је изузетно жао, јер је остао без плате. Радите вредно цео месец и на крају останете празних џепова. Надам се да ће се све решити и да ће му новац бити враћен, а надам се да ће и кривци бити ухваћени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хаковали интернет профил Врањанке, па њеним пријатељима тражили податке о картицама

Ј. С. сматра да је била погодна жртва, јер је имала око 3.000 пријатеља. "Новости" су имале увид у део преписке, коју су хакери водили са жртвама.

- Колеги који је опљачкан писали су да ће задржати 5.000 динара и вратити му 45.000, али под условом да не оде у полицију - наводи Крушевљанка. - А оним пријатељима којима нису могли да скину новац због заштите, тражили су да узму картицу од родитеља!

СЛУЧАЈ У ТУЖИЛАШТВУ

КРУШЕВЉАНКА и њен колега су 9. јула отишли у полицију. Пријава против непознатог извршиоца за "кривично дело неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података", коју је поднео колега (идентитет познат редакцији), како је потврђено "Новостима" у тужилаштву, уступљена је 17. јула на даљу надлежност Вишем јавном тужилаштву - Посебном одељењу за високотехнолошки криминал у Београду.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nenad

24.07.2019. 13:14

Sta ce ti pare,bogata si. Imas 3000 prijatelja na fejsu..To je pocetak bolesti,ostalo su posledice. A i ovi koji se prime na foru pa joj slikaju karticu,sta reci...xaxaxaxaxa

ivan_007

24.07.2019. 14:51

Sve sto je ovde napisano je apsolutna istina. Nazalost zivimo u vremenu u kome ni banke ne mogu da nam sacuvaju novac. strasno