ЈОВАН Вукотић, кога је полиција означила као вођу "шкаљарског клана", саслушан је у Београду по замолници Министарства правде Црне Горе, потврдила је црногорским новинарима адвокат Зора Добричанин Никодиновић. Вукотић је дао исказе за случајеве у којима је осумњичен, а у вези са покушајем убиства Тамаре Звицер, супруге наводног вође "кавачког клана" Радоја Звицера, као и Милоша Радоњића и Војина Ступара.

- У оба случаја он чврстим алибијима доказује да није био нити је могао бити на месту извршења тих кривичних дела, па да не може бити ни њихов извршилац - рекла је Добричанин Никодиновићева. - Када је у питању покушај убиства Тамаре Звицер, Јован је у том тренутку био хиљаду километара далеко од места догађаја. Чим је јавно позван у вези са тим, доставио је тужилаштву материјалне доказе у виду видео-записа и других неспорних писаних доказа који потврђују његов алиби. За те околности постоји и велики број сведока.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАКО СЕ ПОНАША ВОЂА "ШКАЉАРАЦА": Вукотић мало прича и не прави проблеме

Када је у питању покушај убиства Ступара и Радоњића у Котору 2016. године, Вукотићева одбрана тврди да "ни тог дана, ни тих дана" није био у Котору, нити на приморју. У овом предмету, кривичном пријавом подгоричке полиције су, поред Вукотића, обухваћени и Милић Миња Шаковић и Игор Дедовић.

Јован Вукотић се налази у затвору у Београду, где издржава казну од 15 месеци због фалсификовања пасоша. Иначе, Министарство правде Србије недавно је примило захтев Црне Горе за изручење овог Которанина. Захтев за изручење прослеђен је Вишем суду у Београду, који треба да одлучи о испуњености услова за изручење Црној Гори. Коначну одлуку о доноси министар правде.

Вукотић има и српско и црногорско држављанство. Он је у Београду у фебруару ове године правоснажно осуђен на 15 месеци затвора због коришћења фалсификованог македонског пасоша са његовом сликом, а на име Георги Андонов. С обзиром на то да се у казну урачунава и време проведено у притвору, Вукотић би требало да изађе из затвора у децембру ове године.

Он је, иначе, износећи одбрану на суђењу за фалсификовање рекао да - није крив.

Вукотића је до суда пратило јако полицијско обезбеђење

УТАЈА ПОРЕЗА

ВУКОТИЋ је прошле године у Београду у притвору саслушан и поводом сумњи црногорских органа да је у тој земљи утајио порез. Он је саслушан у судници Централног затвора у Београдуу октобру 2018, по замолници Државног тужилаштва Црне Горе. Сумњичили су га да је утајио порез од 22.800 евра. Вукотић је тада одлучио да не износи одбрану и бранио се ћутањем. Испитивање је водио заменик тужиоца Другог јавног тужилаштва у Београду, а ток саслушања пратио је представник црногорског државног тужилаштва.