СТЕФАН Радулац Жути (26), из Крушевца, који је ухапшен по потерници због убиства сина и оца, Војина Станковића (41) и Дејана Станковића Ждрокинца (70) у Крушевцу, више од годину дана успешно се скривао и одолевао хапшењу захваљујући лажном идентитету. Како сазнају "Новости", Радулац је приликом хапшења у Бањалуци код себе имао личну карту Србије издату на име Стефан Николић.

- Фотографија на личној карти уопште није била Радулчева, али је лице са слике веома слично његовом, што му је и омогућавало да остане "испод радара" - каже извор близак истрази.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
РАДУЛАЦ УХАПШЕН У БАЊАЛУЦИ: "Пао" због ликвидације оца и сина

Он наводи да се Радулац толико уживео у лажни идентитет да је након хапшења упорно тврдио да је у питању "грешка" и да он није човек за којим трага МУП Србије.

- Током криминалистичке обраде Радулац се све време представљао лажним именом и презименом. Те приче се држао све док напослетку није извршена провера отисака прстију, којима је његов идентитет потврђен - каже извор из МУП Републике Српске.

Након утврђивања идентитета Стефан Радулац је у четвртак превезен у Сарајево, где би требало да буде изведен пред Суд БиХ ради даљег поступка екстрадиције. Међутим, рочиште још није заказано и више детаља биће познато након његовог појављивања пред судом.

У међувремену, у четвртак је у Крушевцу полиција привела шест особа. Лисице на руке су стављене Зорану Јотићу Јотки (64) и Игору Гајићу Гаји (46), који су крајем прошлог августа, ухапшени због сумње у умешаност у убиство старијег Ждрокинца (71), а за које је као непосредан извршилац осумњичен Радулац.

Војин Станковић (41)   Дејан Станковић (70)

Према информацијама из МУП, хапшења су уследила због постојања основа сумње да су ова шесторица, у саизвршилаштву, извршила кривично дело прогањање. Осим Јотића и Гајића, приведени су и М. Н. (25), В. П. (25) и И. П. (23), сви из Крушевца, као и Београђанин С. З. (43).

- Они се терете да су у протекла два месеца пратили двадесетчетворогодишњу жену, супругу тридесетдеветогодишњег мушкарца који је, како се сумња, био у сукобу са З. Ј. - речено нам је у полицији. - Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и, уз кривичну пријаву, биће приведени Основном јавном тужилаштву у Крушевцу.

Сада приведени Јотић, који је дуго година важио за неприкосновеног шефа крушевачког подземља, и његов сарадник, Гајић су након хапшења прошле године провели неколико месеци у притвору. Обојица су својевремено ухапшена у акцији "Сабља" 2003, када је пала цела такозвана Јоткина група, и правноснажно су осуђени на дугогодишње казне због изнуда и "рекетирања" крушевачких бизнисмена, а Јотић и због подмићивања судије тадашњег Врховног суда. Након одслужења вишегодишњих затворских казни изашли су на слободу.

Јотић је изашао задњи, али се, као и Гајић, иза решетака поново нашао 31. августа 2018. године, због сумње да су умешани у убиство старијег Ждрокинца. Он је два месеца раније изрешетан испред улаза у хотел "Голф". Сумњало се да су Радулцу, непосредном извршиоцу сада већ другог убиства, обезбедили возило за бекство, одећу и перику. Истрагу је повело Више јавно тужилаштво, али су после неколико месеци проведених у притвору, Јотић и Гајић пуштени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Осумњичени за убиство млађег Ждрокинца још у бекству


НЕМА ПРЕПРЕКА ЗА ИЗРУЧЕЊЕ

МИНИСТАРСТВО правде Србије још није добило званично обавештење о хапшењу Стефана Радулца у Бањалуци, потврђено нам је у овом ресору. Како кажу, Србија има потписан уговор о изручењу са БиХ из 2013. године, па у том смислу препрека за изручење нема. Ипак, одлуку о томе донеће правосудни органи БиХ.

Процедурално, када Србија добије званичну информацију да је Радулац ухапшен, тужилаштво или суд се са прикупљеном документацијом обраћа Министарству као посреднику, које онда ту документацију шаље уз екстрадициони захтев Министарству правде БиХ. О изручењу одлучује суд у Сарајеву, а крајњу одлуку потврђује тамошњи министар правде.