НЕКАДАШЊИ министар енергетике Србољуб Станковић (79) дефинитивно је ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја у Нафтној индустрији Србије.

Реч је о процесу који је покренут пре 16 година. Од тада је донето укупно пет пресуда, а тачку је на цео случај ставило трећестепено веће Апелационог суда у Новом Саду доносећи коначну и ослобађајућу пресуду за Станковића.

Његов бранилац, угледни новосадски адвокат Љубомир Апро, рекао је у уторак "Новостима" да је реч о преседану јер се после свих изведених доказа и њихове подробне анализе очекивало да ће тужилац већ у почетку одустати од кривичног гоњења Станковића. То се, међутим, није догодило, па је случај доспео до трећестепеног већа Апелационог суда.

Захтевом за спровођење истраге, који је окружни јавни тужилац поднео априла 2003. године, била су обухваћена још тројица бивших функционера НИС-а и „НИС Нафтагаса": Живко Шокловачки, Милан Ђаковић и Славко Поповић.

Прочитајте још - НИС зарадио 21,7 милијарди динара

Станковићу је стављано на терет да је 1998. у својству директора "НИС Нафтагаса" и директора у борду заједничке компаније "РДС - Нафтагас ЛТД" са седиштем у Лондону, прекорачивши овлашћења, на штету "Нафтагаса" прибавио имовинску корист од 5,5 милиона америчких долара иностраним предузећимa RDS Rig Design LTD и RDS Oilfield Servises LTD на Кипру.

Како је навођено у оптужници, Станковић и сарадници нису наплатили потраживања "НИС Нафтагаса" од компанија у иностранству којима је дата опрема у закуп, а били су обавези да новац унесу у нашу земљу и да обавесте Народну банку Србије, што нису учинили.

Тиме је, сматрало се, прекршен тадашњи закон о спољнотрговинском пословању. Оптужни акт је претходних година више пута мењан, као и квалификација дела које се односило на оснивање и пословање НИС-ове фирме у Лондону од 1998. до 2000. године. Мењана је и сума за коју су оптуживани, па је са 5,5 милона америчких долара сведена на 1.826.148 долара.

Занимљиво је да су тек пре две године, дакле 15 година после доношења оптужнице, оптужени имали прилику да изнесу пред судом своју одбрану. Учинили су то Станковић и Поповић, док су Шокловачки и Ђаковић у међувремену преминули.

Адвокат Љубомир Апро, Фото приватна архива

"НИ КАФКА НЕ БИ СМИСЛИО"

У ИЗЈАВИ за "Новости", Станковић, пензионисани дипломирани инжењер геологије, рекао је да га је уместо радости преплавила - огромна празнина.

- На почетку процеса родило ми се дете, коме је овај случај обележио цео досадашњи живот. Све време сам, захваљујући подршци породице, пријатеља и свог адвоката, успео да истрајем. Притом, упркос свему, нисам изгубио веру у наше правосуђе - каже Станковић уз опаску да такав процес "ни Кафка не би могао да смисли".