РОМАНА ми је дала свог сина, старог тек две недеље, и казала ми да се сакријем. Са бебом сам утрчала у кућу и док су у дворишту одјекивали хици, чула сам деду како виче: "Где је оно дериште, да и њему пресудим". Сигурна сам да би и мене и мог малог братанца убио... А онда сам изашла напоље и видела мајку како у крилу држи главу мог брата Ивана. Рекао је: "Мама, ја сам готов. Молим те, чувај ми сина". Онда је само склопио очи. Знала сам да је преминуо.

Овако, за "Новости", прича А. Р. (11), чијег је оца Јастреба Асановића (38) и рођеног брата Ивана Ронића (19) хицима из аутоматске пушке марке "застава АК 70" убио деда по мајци Ненад Ронић (63), који је том приликом тешко ранио и свог унука Бењамина Ронића (15) и снаху Роману Асановић (19).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
КАКО СЕ ДОГОДИО МАСАКР У КЊАЖЕВЦУ: Све би их побио да му нисам отео пушку

- Деда је предвече дошао код нас у кућу и питао моју мајку Монику зашто је Иван убио свог брата од ујака К. Р. Мама му је казала да га је неко слагао, али деда није хтео ни да чује. Казао је да ћемо га запамтити - каже А. Р.

Ненад је сео у ауто, и убрзо се вратио држећи пушку у рукама.

- Чинило ми се да је пијан. Са оружјем је ишао ка нашој кући. Моја мајка Моника је стала испред њега и казала му да не чини то, јер је К. Р. жив. Међутим, деда је није слушао, већ је просиктао: "Мој унук је мртав, а сада ћу ја вас да побијем". Онда је почео да пуца.

Како каже ова девојчица, први рафал је погодио њеног оца Јастреба, који је, од задобијених повреда, преминуо на лицу места.

Родбина, комшије и пријатељи испред куће убијених

- Тада је моја мајка скочила на деду и покушала да му отме оружје - наставља А. Р. - У том тренутку, Романа ми је дала свог сина, старог тек две недеље, и казала ми да се сакријем у кућу, што сам и учинила.

За то време Ненад се борио са ћерком, која је покушавала да му отме оружје, али је помахнитали човек без престанка пуцао.

- Погодио је Ивана - прича девојчица. - Затим је у ноге упуцао Бењамина, а на крају је испалио хице у Роману.

У међувремену, комшија Милош Стефановић је успео да савлада побеснелог Ненада и отме му оружје. Девојчица је, са бебом у рукама, тек тада сишла у двориште. Како се испоставило, Ненад је хицима из "АК 70" погодио Бењамина у ноге, док су Ивановој супрузи Романи меци закачили бубрег и плућну марамицу. Обоје су пребачени у Клиничко-болнички центар у Нишу, где је отишла и Моника да види како су јој син и снаха.

- Да није било Милоша, деда би убио и мене и бебу и моју млађу сестру, сигурна сам у то - јеца А. Р.

У дому Асановића у уторак су се чули вриска и лелек. Родбина и пријатељи су оплакивали Јастреба и Ивана, спремајући се за данашњу сахрану.

- Ово неће овако да се заврши - казали су нам Јастребови рођаци. - Моникин свекар треба да стигне из Немачке и зато је сахрана померена за среду. Али, овако, сигурно је, неће да се заврши. Не може полиција довека да чува Ненадову кућу.

Убијени: Јастреб Асановић и Иван Ронић

Један од рођака нам је казао да је Иван, након што га је деда упуцао, био у животу још 45 минута.

- Звали смо Хитну помоћ, али су они на лице места стигли тек након сат времена - огорчени су рођаци. - Након тога, само су могли да констатују његову смрт, а можда би Иван, да су стигли на време, још био жив.

ПРИЈАВЉИВАЛИ ГА ЗБОГ ПИШТОЉА

РОЂАЦИ кажу да је, након масакра, уследио увиђај, који је потрајао неколико сати и који је изазвао велико узнемирење код родбине.

- Сви смо знали да је Ненад прек човек, коме је мало фалило да се посвађа и да се потуче - додају рођаци. - Пријављивали смо га да има пиштољ, као и да је колима покушао да убије Јастребовог деду. Не можемо да верујемо да органи реда нису знали да убица има аутоматско оружје, јер се таква пушка не купује на пијаци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НОВИ ДЕТАЉИ МАСАКРА У КЊАЖЕВЦУ: После свађе, осумњичени узео пушку и почео да пуца - убио зета и унука, двоје ранио!

ПРИЗНАО ДЕЛО, ДОБИО ПРИТВОР

ОСУМЊИЧЕНИ Ненад Ронић у уторак је саслушан у тужилаштву због сумње да је починио тешко убиство. Како сазнајемо, он је признао дело за које се терети, а судија му је одредио притвор до 30 дана. Пушка којом је почињен злочин је била у илегалном поседу, па му се на терет ставља и недозвољено држање оружја.