ДРАГАН Церовац (26), из Зворника, осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на 18 месеци затвора због учешћа у отмици Ненада Јаковљевића (45), из Бијељине, који га је током суђења амнестирао од кривичног гоњења.

Церовац је оглашен кривим да је у саставу групе, у којој су били и одбегла браћа, кик-боксери Миљан и Љубан Видовић из Бијељине, отео Јаковљевића 14. маја прошле године. Видовићи су жртву силом, претњом и батинама натерали да потпише и овери уговор којим признаје да дугује 16.000 конвертибилних марака Фикрети Мушановић, мајци Ђорђа Томића, боскера и учесника ријалитија "Парови", који је с Видовићима близак пријатељ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Осумњиченом за убиство у Раковици одређен притвор

Пресуду је изрекла председница судског већа Сњежана Кудрић, наводећи да је Церовац критичног дана својим аутомобилом "ауди А4" из Србије довезао Миљана Видовића у Бијељину. Дошли су у кафе-бар "Буренце", где су их већ чекали Љубан и оштећени Јаковљевић, како би разговарали о дугу од 2.000 КМ који он има према Видовићима.

- Видовићи су га у кафићу тукли и потом му отели документе. Навели су да је дуг нарастао на 8.000 евра, а потом су га натерали да уђе у аутомобил којим је управљао Церовац. Одвезли су га до нотара, који није радио, па до књижаре у којој је сачинио штетни уговор, који су потом оверели у општини - наводи се у пресуди.

Кудрићева је појаснила да, иако није било директног физичког контакта између Церовца и оштећеног, оптужени је у делу учествовао као саизвршилац.

- Био је свестан чињенице да оштећеног задржавају и одводе против његове воље да на своју штету потпише уговор - рекла је Кудрић.

Као олакшавајуће околности, суд је ценио то што је Церовац млад. Отежавајућа околност му је, како наводи суд, то што је био у бекству и што је ухапшен на основу потернице.

Одбрана је тврдила да Церовац, који има двојно држављанство - БиХ и Србије, није ни знао да се за њим трага и да се против њега води поступак. У прилог томе наведено је да му никада није достављен тужилачки позив на саслушање, јер није пронађен на адреси у селу Пилице код Зворника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јагодина: Тужилаштво одустало од гоњења Саше Живковићa

БЕГУНЦИ НА ПОЗНАТОЈ АДРЕСИ

ЗАНИМЉИВО је да су се током суђења готово сви докази, те искази сведока односили на некадашње европске и светске шампионе у кик-боксу - браћу Миљана и Љубана Видовића, који су у бекству. За њима је расписана међународна потерница, а иако је на суду саопштена адреса на којој станују у Новом Саду, они су и даље на слободи. Републичко тужилаштво РС тврдило је да је од Србије тражило изручење, али одговор никада нису добили.