ПОНОВЉЕНО суђење за смрт Федора Фримермана (30) испред сплава "Саунд", крајем јула 2013, завршено је пред београдским Вишим судом, пресудом којом су четворица оптужених осуђенa на укупно 30 година затвора. Бивши радници обезбеђења Денис Павлов, Дејан Михаиловић, Негомир Урошевић и Душан Давидовић проглашени су кривим за наношење тешких телесних повреда Фримерману, услед којих је он преминуо, као и за пребијање двојице његових пријатеља исте вечери.

Првооптужени Павлов осуђен је за наношење тешких телесних повреда са смртним исходом, као и за наношење лаких повреда и добио је јединствену казну затвора од 10 година и шест месеци затвора. Михаиловић је осуђен на две године и три месеца, Урошевић на осам година и четири месеца, а Давидовић на девет година и два месеца. Сви окривљени имају право жалбе.

Председник судског већа Бојан Мишић рекао је да су одлуку донели једногласно.

- Промена у односу на прву пресуду нема. Суд је прошао све из почетка и дошао до истог резултата. Не треба то да чуди, с обзиром на то да човек има једну главу. И као што се од тачке А до тачке Б може стићи на различите начине, исходиште је исто. Апелациони суд, укидајући пресуду, није показао дилему да ли сте урадили оно за шта сте оптужени, него како треба посматрати познате чињенице у контексту кривичног закона - рекао је Мишић, додајући да све што су чули на поновљеном суђењу, водило је истом резултату, као и да апелација има последњу реч.


Прочитајте још - Суђење за убиство Фримермана: Протести и сузе у судници


Павлову, Урошевићу и Давидовићу је продужена мера забране напуштања стана.

Подсетимо, у ноћи 25. јула 2013. године група младића, међу којима је био Фримерман, посвађала се са радницима обезбеђења. Федор је покушао да спречи сукоб свог пријатеља са њима, али су потом брутално испребијани испред објекта. У језивој тучи учествовало је више људи од броја оптужених, и како је судија приметио приликом изрицања прве пресуде - заслужили су да се и против њих води кривични поступак, али нема података ко су они. Четворицу оптужених тужилаштво је теретило за тешко убиство. Међутим, суд их је осудио први пут, као и сада на поновљеном суђењу, на исте казне, за наношење тешких телесних повреда.

Испред сплава "Саунд" Федор Фримерман пребијен је насмрт Фото А. Станковић

У судници у петак није било никога у име Федора Фримермана. Његова мајка је преминула, а брат Филип је изгубио статус оштећеног у поступку. Он је на почетку поновљеног процеса рекао:

- Ја сам до 2012. живео са братом у заједници и верујем да бих могао да останем у својству оштећеног. Нема више ко да прати ово суђење, нажалост. Ово ужасно утиче на моју породицу. Моја мајка је умрла са Федоровим именом на уснама...


ПРВOСTEПEНA БИЛА НЕЈАСНА

У АПРИЛУ 2017. Апелациони суд је укинуо првостепену пресуду, којом су осуђенима, годину дана раније, биле изречене казне од 27 месеци до десет и по година.

- За овај суд првостепена пресуда је спорна по више основа, почев од дилеме да ли је и које је кривично дело извршено, са умишљајем или са нехатом, као и због пропуста који се тичу безобзирног насилничког понашања оптужених према Фримерману и његовим пријатељима - стајало је у образложењу одлуке апелације.