Косовска полиција ухапсила је двојицу Срба са Косова и Метохије осумњиченe за кривично дело шпијунаже.

Ухапшени су на административном пункту "Бела земља", на путу Гњилане–Бујановац.

Одлуком тужиоца осумњиченима је одређен притвор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кола Хитне помоћи изазвала директан судар са путничким аутомобилом, шесторо повређених!

Случај је под истрагом, наводи се у извештају полиције за последња 24 сата.


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ ТРАЖИ ХИТНО ОСЛОБАЂАЊЕ УХАПШЕНИХ СРБА


Канцеларија за Косово и Метохију осудила је наставак кампање застрашивања српског народа на Косову и Метохији хапшењем домаћина и вршилаца важних јавних функција, и тражи хитно ослобађање двојице ухапшених који су у среду на административном прелазу Кончуљ лишени слободе приликом покушаја да уђу у централну Србију.


У саопштењу Канцеларије за КиМ се наводи да је привођење директора ОШ "Младен Марковић" из Витине, Трајана Трајковића и Техничке школе у Врбовцу Далибора Дајића напад на српски народ у Косовском Поморављу и најфлагрантнији пример правног насиља којем су све чешће изложени угледни Срби.


Канцеларија за Косово и Метохију је, као што то увек чини у оваквим случајевима, приведеним Србима обезбедила адвоката и сву потребну правну подршку, преноси РТС.


"Захтевамо да међународне институције на терену интервенишу како би био спречен наставак ове бруталне кампање, а директори српских школа најхитније ослобођени", пише у саопштењу Канцеларије.


Србима на Косову и Метохији мора бити гарантовано право на образовање, и Србија ће наставити да, пружањем финансијске помоћи и економским пројектима, чини све како би наши грађани могли да, упркос притисцима Приштине, живе достојанственим и нормалним животом, наведено је у саопштењу.


СРПСКА ЛИСТА ОСУДИЛА ХАПШЕЊЕ ДИРЕКТОРА СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА НА КИМ


Српска листа најоштрије осуђује хапшење директора српских образовних институција, који су, како наводе из ове листе, живот посветили одгајању и образовању младих и не заслужују понижавајућ третман каквом су изложени.

- Хапшењем Трајана Трајковића и Далибора Дајића, Приштина је у питање довела право српског народа на образовање, чиме је у свет још једном упутила праву слику о природи овдашњег друштвеног и политичког система - истичу из Српске листе из које истовремено захтевају да међународне организације најхитније реагују и стану у заштиту Срба на КиМ, јер, како опомиње Српска листа „ овакав третман према угледним представницима српског народа ствара општу атмосферу неспокоја и никако не доприноси међунационалном помирењу“.Из Српске листе такође опомињу да се не сме дозволити да напади на Србе постану дозвољен начин за стицање политичких поена у Приштини, и да међународни представници треба да коначно заузму чврст и принципијалан става према оваквим недопустивим инцидентима.