Припремно рочиште пред суђење петорици полицијских службеника, који се сумњиче за пропусте у обезбеђењу током и после митинга „Косово је Србија” 2008. године када је запаљена амбасада САД у Београду одложено је данас у Вишем суду за октобар.

До одлагања је дошло због изостанка једног оптуженог и једног браниоца.

Као следећи термин за рочиште одређен је 7. октобар, пошто се у августу суђења углавном не заказују због годишњих одмора, а странке у овом поступку нису могле да се ускладе са терминима у септембру.

Припремно рочиште ће бити затворено за јавност и на њему ће се утврђивати који ће докази бити извођени током суђења, а оптужени ће се кратко изјасинити о кривици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Полиција муњевитом акцијом ухапсила провалника из Миријева

Након тога суд ће заказати почетак суђења које ће бити јавно и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

У овом случају за "тешко дело против опште сигруности" оптужени су Младен Курибак, Слободан Вукелић, Стеван Бјелић, Зорана Рашковић и Бојан Марковић.

Они су поред овог кривичног дела били оптужени и за "злоупотребу службеног положаја" али је суд зимус закључио да "нема места оптужби” за то кривично дело и у том делу оптужницу није потврдио.

Детаље оптужнице тужилаштво није саопштило.

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, зимус правоснажно ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело „изазивање опште опасности”.

Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља НН лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти Зорана Вујовића који је изгорео у том пожару у згради амбасаде, суд сматра да седморица оптужених младића нису имали везе са том трагедијом.