СЕДМОГОДИШЊИ Павле И. погинуо је у недељу увече у насељу Скробара код Панчева, када га је у дворишту породичне куће ударио гром. Дечак је неко време давао знаке живота, али је преминуо на путу до болнице и то оцу на рукама!

Према речима Перице Гавазовића, који поред Павла има још троје малолетне деце, малишани су прексиноћ, скоро до 21 сат били напољу и играли се у дворишту тамошње циглане, уз коју се налази њихова кућа.

- Због снажног невремена које је захватило овај крај, ветра, кише, муња и грмљавине, супруга је отишла по њих и рекла им је да уђу унутра. И, заиста, жена и троје деце су се склонили, а Павле се задржао напољу, у близини оронуле шупе - прича Перица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА У ПАНЧЕВУ: Гром ударио дечака (7), погинуо на месту несреће


Како га није било, родитељи су се забринули.

- Невреме је беснело напољу, а ја сам чуо како је нешто јако ударило надомак куће. Мислио сам да је гром погодио оближње стабло. Истрчао сам бос напоље и видео Павла како лежи на бетону, држао се за ногу и казао ми да га је ту "опалио гром". Плакао је и довикивао помоћ. Притрчао сам детету, које је почело да губи свест. Уплашио сам се и одмах позвао Хитну помоћ - прича отац.

И заиста, убрзо је стигло возило, каже несрећни отац.

- Унели су дете унутра, а ја сам пошао са њима у болницу. Био је жив, али у несвести. Молио сам га да отвори очи. Викао сам му да се пробуди, да не оставља тату... Да издржи још мало... Али, није могао. Умре ми дете на рукама, само стотинак метара од болнице - прича Перица, бришући сузе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Убио га гром док је мењао цреп на крову


Мајка Емина плаче. Каже да не верује да се све ово догодило, да је изгубила сина у секунди. Свија остало троје деце уз себе. Не може више, и са сузама улази у кућу. У двориште испред дошли су рођаци и пријатељи породице. Кажу, чули су тужну вест. Хоће да им се нађу, да помогну:

- Учинићемо све што можемо, али свесни смо да родитељима нико од нас не може да врати дете. Просто да човек не поверује! Па, још пре неколико дана, видео сам Павла како трчи, игра се безбрижно са братом и сестрама. А сад га више нема! Велика трагедија за породицу каква је Перичина. Сиромашни су, али радни и поштени, увек хоће да помогну.

Тело седмогодишњег Павла И. послато је на обдукцију у Институт у Ковин. Након тога, знаће се са сигурношћу да ли је заиста дечак преминуо од последица удара грома, или је пак, смрт наступила због неког другог разлога. Након тога, биће одређен термин сахране.

Мајка и отац малог Павла Фото Н. Скендерија


СТРАХ

ПРЕМА речима оца, несрећни дечак се изузетно плашио грмљавине. - Мој Павле се тресао сваки пут када севне и одјекне гром, а на крају је од тога и страдао - са неверицом прича Перица.ХРОНОЛОГИЈА СЛИЧНИХ НЕСРЕЋА:

МАЈ 2011.
ЕРМИР Зећировић (22) фудбалер из Тутина страдао је од удара грома док је са саиграчима тренирао на локалном стадиону. Гром је ударио у центар Градског стадиона на коме се у том тренутку налазило више фудбалера. Теже је повређен првотимац Милош Ђоковић, док је неколико играча задобило лакше повреде.

ЈУН 2016.
СТАНОЈКА Васић (63) погинула је од удара грома док је чувала стоку у селу Паралово у општини Ново Брдо на Косову. Страдала је на само неколико метара од своје куће, а тело су пронашли чланови њене породице.

ЈУЛ 2016.
АНЂЕЛА Бачевић (15) и Ивана Ивановић (15) настрадале су на улици од удара грома у Крушевачкој улици током невремена које је тога дана захватило Жупу. Анђела је истог тренутка преминула, а наком три сата на Одељењу интензивне неге крушевачке болнице издахнула је и Ивана, након неуспешних покушаја реанимације.

МАЈ 2017.
МАРЈАН Живковић (31) и његов стриц Саша Живковић (47) погинули су када их је погодио гром док су били на пецању у месту Бара близу села Малошишта.

ЈУН 2018.
Синиша Ковачевић (60) из села Подгорац код Бољевца погинуо је од удара грома док је намештао цреп на кући свог комшије.

АВГУСТ 2018.
Горица Јевтић (55) из Ниша настрадала је од удара грома у селу Поточић, у близини Прокупља, док је њен супруг Р. Ј. (57), који је био са њом у том тренутку, прошао само са лакшим повредама. Несрећа се догодила док су супружници брали шљиве на породичном имању.

ЈУН 2019.

АСМИР Ш. (39) из Зенице страдао је након удара грома у месту Краљевине на Сметовима. Трагедија се догодила око 12.55 док се Асмир Ш. возио трактором са својим оцем, братом и двојицом комшија, који су, на срећу, преживели. (А. В. В.)