У НАСТАВКУ суђења Милошу Сребрићу за убиство Кристине Каплановић на пумпи у Великом Мокром Лугу маја 2017. године, у понедељак су се пред Вишим судом у Београду одбрана и тужилаштво изјашњавали о доказним предлозима. Најважнија спорна тачка била је о увиду у записнике о саслушањима Немање Јовановића и Марка Грубача, пријатељима оптуженог, који су правоснажно осуђени за непријављивање кривичног дела и учиниоца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТУГА У СЕЛУ ВИЛОВИ: Родитељи и сестре дозивали Кристину, бели ковчег покопан уз јауке!

Двојица младића потписала су споразуме о признању кривице, по оптужном предлогу од 12. јуна прошле године. Један од њих је осуђен због непријављивања кривичног дела и учиниоца и због лажног исказа, а други само због непријављивања кривичног дела и учиниоца. Сребрићеви браниоци, говорећи зашто треба да се одбије предлог о увиду у записнике и пресуде, истакли су да је тужилаштво имало увид у све ове чињенице, али је заменик тужиоца пропустио да изнесе то на припремном рочишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Оптужница због убиства раднице на пумпи: Убио Кристину због 10 хиљада динара

- Одбрани на тај начин није омогућено да учествује у поступку - нагласио је адвокат Владан Јевтић. - Нелогично је зашто је суд прихватио спајање, па раздвајање поступка.

Бранилац Југослав Тинтор рекао је да се "за најтеже кривично дело, не може судити процесном акробатиком у српској судници".

- Искази њих двојице су у колизији у дванаест детаља, тако да њиховим читањем не може ништа да се утврди, ако се већ не подударају - рекао је Тинтор.

Заменица тужиоца је рекла како сматра да је суд поступао у складу са законом све време, као и да до окончања поступка против Грубача и Јовановића, није могло да се одреди њихово својство у поступку против Сребрића.

- И даље мислим да су довољни само увиди у саслушања њих двојице, с обзиром на то да су већ два пута испитивани, у полицији, као и у тужилаштву. Сваки од тих исказа је доследан и без контрадикторности - рекла је заменица тужиоца.

Судско веће ће до следећег главног претреса одлучити о овом доказном предлогу, као и о статусу родитеља ванбрачне супруге Сребрића - да ли ће бити привилеговани сведоци или не.


НА РЕДУ ВЕШТАЦИ

ПРЕДСЕДНИЦА судског већа заказала је следеће суђење за 10. септембар. Тада ће бити саслушано четворо вештака, а суд би требало у међувремену да одлучи и о предлогу за ново ДНК вештачење.