АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду потврдио је првостепену пресуду Специјалног суда којом су пре годину дана Милорад Улемек Легија, Звездан Јовановић и још петорица припадника некадашње Јединице за специјалне операције ослобођени оптужби да су 2001. године организовали оружану побуну. Одлуком Апелације да одбије жалбу Тужилаштва за организовани криминал, ова пресуда је постала правоснажна.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Адвокати о ЈСО: Ослободите их, то је био само протест

Поред Улемека и Јовановића, вишегодишњи поступак се водио и против Веселина Лечића, Миће Петраковића, Драгослава Крсмановића, Драгише Радића и Владимира Потића. Тужилаштво је тврдило да је вођа "земунског клана", Душан Спасојевић са припадницима "црвених беретки" организовао оружану побуну у намери да угрозе уставно уређење, као и безбедност државе, са циљем да доведу до пада тадашње владе. Овај чин је, како се својевремено наводило, био увертира за атентат на премијера Зорана Ђинђића.

По налажењу апелације, Специјални суд је правилно поступио када је окривљене ослободио "с обзиром на то да изведеним доказима у току поступка није утврђено да су окривљени учинили кривично дело".

- До оваквог закључка првостепени суд је дошао правилном оценом изведених доказа, цењених како појединачно, тако и у њиховој међусобној повезаности - наводи се у образложењу.

Првостепена пресуда донета је једногласно и према њој, а на основу материјалних доказа, као и изјава бројних сведока, утврђено је да није реч о побуни, већ о протесту. Председник већа, судија Драгомир Герасимовић, позвао се на стенограм са седница владе којима је председавао премијер Ђинђић, на којима је констатовано да није била угрожена безбедност државе и да је на њима коришћена реч протест, а не побуна. У прилог ослобађајућој пресуди, он је истакао и да влада није прогласила ванредно стање, да службе безбедности нису стављене у борбену готовост, као и да није била угрожена безбедност грађана.

РАЗЛОЗИ

ПОСТУПАК против Милорада Улемека Легије и осталих покренут је 20. септембра 2011. године, а оптужница је подигнута годину дана касније. Сви окривљени су негирали дело које им се стављало на терет. Тврдили су да је Јединица отказала послушност јер је била обманута налогом да ухапси хашке оптуженике, браћу Бановић. "Беретке" су биле узнемирене и због гласина да се спремају хапшења њихових припадника.