СТРУЧЊАЦИ О УЖАСУ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ: Данијела до детаља планирала своју и Теодорину смрт?

А. КЛИСУРИЋ, Л. Ђ. ТАЛЕВСКИ

19. 06. 2019. у 10:02

СТРУЧЊАЦИ О УЖАСУ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ: Данијела до детаља планирала своју и Теодорину смрт?

Данијела Радојичић, Фото "Фејсбук"

Према речима стручњака, особе које се одлуче на самоубиство су малодушне, и своје проблеме доживљавају драматичнијим него што заиста јесу

ТРАГЕДИЈА, која се у понедељак догодила на Бежанијској коси, када је Данијела Радојичић убила своју трогодишњу ћерку Теодору, а потом и себи одузела живот, према речима психолога могла је да буде условљена скорашњим губицима чланова њене породице. Јер, пре две године остала је без мајке, која је преминула од карцинома, а лане је изгубила бебу, наводно у поодмаклој трудноћи.

Према речима стручњака, особе које се одлуче на самоубиство су малодушне, и своје проблеме доживљавају драматичнијим него што заиста јесу. Реч је о лабилним личностима, које не умеју да се носе са проблемима и потребна им је подршка околине.

- Чин самоубиства често је казна за околину, а не за особу која се одлучила на тај корак. Суицид је корак који настаје као последица безнађа - каже, за "Новости", проф. др Дијана Лазић Пушкаш, неуропсихијатар у београдској клиници "Др Лаза Лазаревић". - Спољашњи фактор је морао да постоји. Губици које је Данијела имала сигурно су је учинили рањивом.

Прочитајте још - Ко је Данијела, која је бацила ћеркицу кроз прозор, па скочила

Све околности, међутим, указују да је Данијела планирала овај чин. Она је сачекала да њен супруг оде на посао, а ћерку, коју иначе сваког јутра води у вртић, у понедељак је оставила у стану. Она је тог јутра детету и себи наводно прво пререзала вене, а потом је ћерку бацила са четвртог спрата. Пре него што је и сама скочила у смрт, викала је са терасе, помињући права жена и то како су угрожене. Очевици су након ове немиле сцене видели црни дим који куља из стана. Данијела је, како се претпоставља, запалила кревет што је потом изазвало пожар. Све то указује да је ова жена, сматрају стручњаци, била одлучна да оконча свој живот и живот детета.

Тела мајке и ћерке испред зграде на Бежаниској коси

- Ако узмемо у обзир све околности, очигледно је да се ради о испланираном и суровом злочину. Овакав поступак не може бити тренутак афекта, већ на неки начин представља врсту освете према некој другој особи из непосредне околине - сматра Дијана Лазић Пушкаш.

Пре годину дана, Данијела је била у болници неколико месеци због одржавања трудноће. Нажалост, изгубила је бебу.

- Очигледно је да се ради о низу веома трагичних догађаја у блиској прошлости, и да је врло вероватно да је тај губитак бебе негде остао нерешен. Губитак није обрађен на начин на који је то било потребно у смислу да се рашчисте ствари и ставе на своје место разноразна осећања овог типа - сматра психолог Александра Јанковић. - У ситуацијама када дође до губитка бебе, веома је важно да неко из породице, ко живи са особом која је преживела ову трагедију, успе да примети промену њеног стања и да препозна да постоји нека врста трауме, која повлачи депресивност и разна друга осећања. Није ретко да се код жена које изврше чедоморство појави осећај да на један парадоксалан начин своју децу спасавају.

У Улици Исмета Мујазиновића, где се догодила трагедија, живот се вратио у нормалу, осим у згради број 9, где се још осећа мирис гарежи. Како су репортери "Новости" у уторак сазнали од првих комшија породице Радојичић, они су се доселили у овај крај пре седам година. Сви су имали само речи хвале за њих. Супруг Дејан је управник зграде и, према речима једне од комшиница, Радојичићи су одавали утисак срећне и узорне породице. Због тога је овај злочин изазвао још већи шок код њихових суседа.

Трагови пожара у стану Радојичића

ЗАБРИНУТЕ КОМШИЈЕ

- ПОСЛЕ свега што се догодило, баш сам уплашена, више не смем да пуштам децу саму напоље да се играју. Ако је једна мајка била у стању да свом детету овако науди, замислите шта би тек могла да уради неком туђем - рекла је једна од забринутих комшиница.

КОЛЕГЕ У ШОКУ

ДАНИЈЕЛИНЕ колеге са Војномедицинске академије, из Центра за контролу лекова, још не могу да поверују шта се догодило.

Они је описују као благу и пријатну особу. Сви су у шоку, и претходна два дана на целом одељењу влада мук.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

em. i.

19.06.2019. 10:39

rec je o labilnim osobama? ma necu dalje da citam. labilnim? ma nemojte! da su labilni ostali bi ziveti svoj mucni zivot. hrabrost je ono sto oni odluce. i otkud psiholozi, otkud iko da zna bolje kako je nama u dusi.? na koncu, sve same majke skacu u smrt sa i bez dece. gdje su muski ucesnici u stvaranju te dece?

Jednosmerna

19.06.2019. 10:56

Traume drugih koje se razrešavaju ocajnickim cinom i paradoksalnim mulosrdjem, ostavljaju dubok trag na najbližima pa i okruzenju. Neko od uvazenih psihologa reče da mi kao drustvo nismo proradili ni traume iz prvog i drugog Svetskog rata, a kamoli iz devedesetih. Na to su se nadovezale posledice tranzicije u kojoj nestaje srednja klasa, sigurnost, bliskost, saosećajnosti. U fokusu je politika, novac, loše stvari. Covek je skrajnut pa paznju privlaci ekscesima ali to ne budi drustvo iz kome.

@em.i

19.06.2019. 13:53

Ne mora niko znati kako je teško u duši nekom tamo, postoje psiholozi, psihoterapeuti, psihijatri ovo je 21 vek, ako mi nije dobro potražicu pomoc a i radjanje nije obavezno a ni muževi. Živite svoj život, ništa se ne mora

Milan

19.06.2019. 15:44

@@em.i - U prvom komentaru kazes da psihijatri ne mogu pomoci, a u drugom da treba da se ide kod psihijatra. Da nisi malo paradoksalna?

bata

23.06.2019. 02:11

Kljucna stvar-da li ju je muz varao?Da li joj je davao podrsku u teskim momentima,pre svega u vezi pobacaja.Sta je radio dok je ona lezala u bolnici?Njega niko ne pominje.