ПРЕ тачно годину дана, један средњошколац је отишао на журку с вршњацима и одлучио да те вечери узме таблету екстазија. Позлило му је, избацили су га са сплава, и после неколико сати издахнуо је у Војномедицинској академији. За смрт Јована Пауновића (17), кажу надлежни, нико се не терети. Према информацијама из београдског Вишег тужилаштва - нема доказа за сумњу да је Јованова смрт последица радњи неког лица.

Прочитајте још: СТРАВИЧНА СМРТ ДЕЧАКА, РОЂАК ТВРДИ: Наш Јован је убијен екстазијем!

Јованова мајка Ана Пауновић каже, за "Новости", да неће одустати од откривања истине.

Овај случај подигао је Србију на ноге јуна прошле године, када је, за само две седмице, поред Јована, још троје младих преминуло услед предозирања. Јован Пауновић, из Београда, кобне вечери је отишао са друговима на популарни сплав после претходне прославе рођендана. У тешком стању, сатима је лежао испред објекта, док га рано ујутру није преузела екипа Хитне помоћи. Превезен је на ВМА, где су, како објашњава Ана, лекари заиста учинили све да га спасу, али, нажалост, у томе нису успели.

Прочитајте још: Умрла девојка која је била са Јованом кад се предозирао (ФОТО)

- Мог сина ништа неће вратити - каже Ана Пауновић. - Ја бих волела само да знам на који начин је то истрага показала да нико није одговоран за његову смрт. Анализа Јованове длаке говори да он није раније конзумирао наркотике. Годину дана смо се борили да сазнамо истину. Ко му је продао дрогу, ко стоји иза тога... Како то да Хитна помоћ долази тек на позив полиције у многим случајевима... Он је те вечери узео наркотике из, како смо сазнали, "кућне радиности". Једна таква таблета је довољна да убије некога.

Тог 17. јуна 2018. године Јовану је пришла познаница Мирјана М. да му помогне. Средњошколац је био у бунилу, и у тешком стању је провео неколико сати изван објекта, након што је конзумирао наркотике које је купио, како је породица сазнала, од две вршњакиње. Мирјана М. је дочекала његову породицу у ВМА, а онда је две недеље касније и она пронађена мртва у стану у центру Београда. Прве сумње су указивале на то да је преминула услед срчаних проблема, односно, могуће као и Јован, због предозирања.

Како истиче мајка, десило се оно што може да се догоди било које вечери, било ком детету. Воља и организација надлежних, уз будну пажњу родитеља, као и образовних институција, јесу кључне.

ГОВОРИТИ ИМ ТОКОМ ЦЕЛОГ ШКОЛОВАЊА

- Поента је у томе да друга деца виде шта се догодило Јовану. Његова смрт не сме бити бесмислена. Деца треба да знају шта може да им се догоди. Сарађујем сада с људима који имају искуства у овој области. Едукација је кључна. Али није довољно једно предавање у школи с времена на време. Треба им о томе говорити од првог разреда па до краја школовања. Ако допре макар до дела њих - значиће, сачуваће нечији живот - закључује Пауновићева.