ПРИЗНАЈЕМ противправне радње којима је остварена корист власницима агенција које је ангажовао Музеј, али све што сам урадила било је у најдобронамернијем смислу, није било никакве зле намере. Не признајем да сам нанела штету Музеју, ње нема, већ апсолутно користи.

Ово је пред Специјалним судом у Београду изјавила Мирјана Менковић, бивша директорка Етнографског музеја, оптужена да је оштетила ову установу за око 13 милиона динара. Сумња се да је давала налоге служби рачуноводства да се са рачуна Музеја одређена средства уплаћују на рачуне појединих агенција и омладинских задруга са којима нису имали пословну сарадњу. Наводно, та предузећа су Музеју издавала лажне фактуре, како би Менковићева плаћала са службеног рачуна, након чега су подизали новац и у готовини га предавали служби рачуноводства Музеја, задржавајући притом провизију за себе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Случај Етнографског музеја: Менковићева иде пред суд

Оптужена је казала да је сав новац који је исплаћен, исплаћен за послове који су обављени. Разлог за додатно ангажовање појединих запослених, али и стручњака ван институције било је "катастрофално стање које је затекла по ступању на функцију директора 2014. године".

- Стручни музејски кадар је био посустао, немотивисан, остарео, знала сам само да млад кадар може да извуче Музеј из лошег стања - казала је Менковићева, набрајајући шта је све требало да се уради. - Знали смо колико је средстава потребно да би се ти људи ангажовали, а за то смо користили законска средства. Запослени у Музеју су додатно плаћани за посао ван радног времена, а са ангажовањем младог кадра, волонтера и кустоса било је упознато Министарство културе којем сам представила своју стратегију, као и Управном одбору Музеја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Оптужница против бивше директорке Етнографског музеја


Другооптужена Ранка Дедовић, одговорно лице Омладинске задруге "Гаудеамус", објаснила је да у мају 2016. потписала уговор о пословној сарадњи са Етнографским музејом, не знајући да неће бити ангажовани чланови њене задруге, јер они имају своје људе и волонтере који су стручни.

- Када је моја радница рекла да их учланимо, то је одбијено уз образложење да су неки већ запослени у Музеју, а да су други незапослени и да би тиме изгубили накнаде које добијају. Тада сам размишљала да је битно да људи стварно раде. Из рачуноводства Музеја диктирано је колико људи је радило, опис посла који мора бити на нашим фактурама. Те фактуре смо слали Музеју, на основу којих су они вршили уплате. По свакој уплати долазили су из Музеја, преузимали на руке нето износ уз потписане признанице. Од бруто уплате одбијали смо порез и доприносе, као и провизију зараде.

Фото П. Милошевић

СУСПЕНДОВАНА

ИЗНОСЕЋИ личне податке, Мирјана Менковић је казала да је решењем директора Етнографског музеја од 1. јуна суспендована са места музејског саветника. Након покретања поступка, суд је донео решење којим јој је била одређена мера забране прилажења сведоцима, састајања и комуницирања са њима, али и забрана да посећује Етнографски музеј, која је касније укинута.