ПОЛИЦИЈА је ухапсила А. С. (39), држављанина Авганистана, осумњиченог за подстрекавање на тешко убиство. Он се терети да је почетком јуна ове године наручио и платио убиство свог сународника Камрана Кана (20), а потом и ликвидацију починиоца. Мотив је наводно био новац од кријумчарења људи.

У саопштењу полиције се наводи да је А. С., како се сумња, дао 300 евра малолетном Авганистанцу (17) да убије Кана. Младић је наводно позвао свог друга да му помогне. Они су и изазвали тучу са Каном 5. јуна увече око 21 сат испред једног локала у Карађорђевој улици, недалеко од главне београдске Аутобуске станице.Прочитајте још: НАСТАВАК СУКОБА МИГРАНАТА: Ухапшен због подстрекивања на убиство двојице Авганистанаца

Касније је утврђено да је Кан убијен са неколико убода ножем од којих је фаталан био ударац директно у срце. Утврђено је и да је он у Србији боравио дуже од годину дана, прво у прихватном центру у Обреновцу, а онда и у Београду. Нападачи су одмах после злочина побегли. Београдска полиција је, међутим, врло брзо једном од њих ушла у траг и привела га, док се за другим осумњиченим наставила потрага. Сутрадан увече, 6. јуна, међутим, у шуми у Крњачи, недалеко од прихватног центра, пронађено је измасакрирано тело још једног Авганистанца.Прочитајте још: РАТ БАНДИ МИГРАНАТА: Искасапили Авганистанца због илегалних послова?

Тада је клупко тешких злочина почело да се одмотава. Идентитет друге жртве запрепастио је инспекторе, јер је реч о малолетнику, који је повезиван са убиством Кана. У први мах се помислило да је реч о крвној освети и да су рођаци убијеног узели правду у своје руке.

Полиција је, међутим, дошла до сазнања да је и то убиство платио А. С. бојећи се да ће га "откуцати", односно да ће рећи ко је наредио злочин. Једној особи је тада платио, али овог пута да убије младића који је убио Кана. Несрећни Авганистанац, који је пронађен у шуми у Крњачи избоден је са најмање 24 убода. Искрварио је на смрт.


НЕГИРА ЗЛОЧИНЕ

АВГАНИСТАНАЦ А. С. је приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду. Током саслушања негирао је да је наручио и платио два убиства. Тужилаштво је затражило притвор до 30 дана, што је суд и прихватио. Оваква мера је изречена због опасности од бекства, да не утиче на сведоке, да не понови кривично дело и због узнемирења јавности. А. С. се терети за подстрекавање на тешко убиство и то из користољубља и ради прикривања другог кривичног дела.