БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕНИ СРБИН ПРЕМИНУО У РИЈЕЦИ: Пребијан чак и кад је изгубио свест, недељама се борио за живот (ФОТО)

Ј. КЕРБЛЕР

10. 06. 2019. у 13:55

У Огулину је умро Радоје Петковић (63), истакнути члан српске заједнице у Каству, градићу на приморју, којег је још 24. априла претукао Илија Главић

БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕНИ СРБИН ПРЕМИНУО У РИЈЕЦИ: Пребијан чак и кад је изгубио свест, недељама се борио за живот (ФОТО)

Паркинг где је премлаћен Радоје Петковић / Фото Нови лист

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У Огулину је умро Радоје Петковић (63), истакнути члан српске заједнице у Каству, градићу на приморју, којег је још 24. априла претукао Илија Главић, кога Република Српска тражи због почињених ратних злочина.

Петковић, иначе члан жупанијске организације СДСС-а и човек који је изузетно цењен код Срба који живе у Ријеци, био је жртва бруталног напада на паркиралишту једног кафића код Ријеке, где га је Главић (48) напао и немилосрдно тукао. Чак и када је Петковић пао на тло, нападач је наставио са ударањем, рукама и ногама. Сведоци су по доласку полиције ћутали. Све су, међутим, снимиле камере и Главић је завршио у затвору.

Установљено је да је разлог напада био и тај што је Петковић Србин, уједно и потпредседник Већа српске националне мањине града Каства.

Ријечка полиција није објављивала податке везане за мотиве напада, иако су мештани јасно упозоравали да се ради о сукобу који је избио на међунационалној основи.

Све време од напада, Петковић је био у коми у ријечкој болници, а лекари нису давали оптимистичне прогнозе јер су повреде главе биле тешке. Премештен је пре неколико дана у Огулин где је умро.

ЈАЧАЊЕ МРЖЊЕ Из СДСС-а већ дуже време упозоравају на пораст међунационалне мржње у Хрватској и бруталне нападе на Србе, док државна власт не реагује. Ствара се атмосфера у којој Срби у Хрватској не само да нису заштићени, већ су изложени правом "лову на људе", који је у овом случају резултирао и бруталним убиством само због чињенице да је Петковић био друге националности.

Главић, који је родом из Босанског Брода, живео је мирно у Хрватској, иако је због недела био познат надлежним институцијама Босне и Херцеговине.

Припадници српске заједнице су вест о смрти Петковића дочекали згрожени агресијом која је све присутнија према Србима у Хрватској, али и државним толерисањем насиља.

Сам Радоје Петковић био је миран човек, грађевински предузетник, који никада није учествовао у било ком инциденту, а српска заједница га је изузетно ценила. Активно је учествовао у раду СДСС-а који у ријечком крају није доживљавао нападе као у неким другим деловима Хрватске.

Нападач Илија Главић, међутим, иза себе има криминалну прошлост и сумњичи се за тучњаве и премлаћивања за време ратова деведесетих, па и силовања у логорима око Босанског Брода.


ТОЛЕРИСАЊЕ НЕТОЛЕРАНЦИЈЕ

СПЛИТСКА странка Паметно је реаговала саопштењем у којем стоји да за "овакве изгреде одговорност сносе они у политичком животу који отворено заговарају нетолеранцију и неприхватање других и другачијих. Док институције државе толеришу неспровођење закона, дотле свако мисли да може проћи некажњено", кажу у странци Паметно.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Syam

10.06.2019. 14:20

Moje saucesce njegovoj porodici I prijateljima. E pa dokle ce diletanti I kriminalci udisati vazduh ja NE znam?

Leon

10.06.2019. 17:01

@Dragan - Akako ti znaš da su obadva Srbi, pa čoveče pola Hrvatske ima srpska imena , ako si na to mislio ...

Ratko

10.06.2019. 15:42

Kao prvo saucesce porodici tragicno preminulog. Komentar je zamislite da Hrvata na takav nacin u nekom od vecih Srpskih gradova ubiju Srbi. EU bi nas stavili na stub srama bilo bi pljuvacine ono orkestrirane a o ovima sto su im pomagali da postanu drzavica da ne pricamo!

Pera

10.06.2019. 17:04

@Ratko - Nigde nisam našao podatak da je napadač po imenu Ilija Glavić hrvatske nacionalnostii da radi toga treba ovaj tragični sukob tretirati kao nacionalistički. Ja kao srbin živim u ovom kraju preko 60 godina i ne sećam se da je bilo i za vreme rata sličnih slučajeva a pogotovo sada kada pomalo stvari padaju u zaborav. Indikativno je da je sukob iniciran u kafiću gde se toči alkohol. Daleko je više u Hrvatskoj slučajeva ubistava hrvata među sobom nego različitih nacionalnosti.

bager

10.06.2019. 17:27

@Ratko - Ja sam da probamo ,i vidimo iskrenost EU ,,moze odmah a moze i posle izricanja presude ovom zlikovcu ,,ali jasno je da su hrvati udomili ovakve po svim hrrvatskim gradvima da bi konacno ocistili hrvatsku od pravoslavnih hrvata i srba,to je nova " tiha " metoda etnickog ciscenja

Bela ladja

10.06.2019. 15:51

Dragane, Srbi nikada ne kažu obadva, nego oba! Nepravilno govore uglavnom hrvati i muslimani! I nemoj da širiš lažne informacije!

Mihajlo

10.06.2019. 21:58

@Kralj - Ima, Kralju. Razlog je postojanje poremećenih, nasilnih idiota na planeti Zemlji. Zadovoljan objašnjenjem?!

dobrovoljac

10.06.2019. 17:43

hrvati su genetski deformisana nacija koja je nastala podelom rimskog carstva na istocno i zapadno .Posto su poreklom srbi morao im je Vatikan usaditi mrznju prema ostatku srba koji su ostali i Vizantiskom delu kako bi se granica ocuvala .Nazalost posto su umno ograniceni i ispranih mozgova nemogu da poslazu sve te kockice u glavi zato im je i kockasti grb na zastavi.

lp

10.06.2019. 19:39

Kako pise u tekstu, nastradali je krenuo prema svojim kolima da bi izbjegao dalju guzvu. Moje ikreno saucesce porodici nastradalog.