СТРАВИЧАН злочин догодио се у петак у новосадском насељу Телеп, где је, како се сумња, Горан Јанковић (37), власник вулканизерске радње у Ветернику, насмрт претукао супругу Мирјану (32) и њене родитеље Бранислава (57) и Наду Пајић (57). Убиство се догодило у кући у дворишту Улице Петефи Шандора 156 б у Новом Саду, док су ту била Горанова и Мирјанина два малолетна сина, старији од десет година и млађи који иде у вртић.

Осумњичени је побегао и за њим трагају све јединице новосадске полиције и Жандармерија, а ангажован је и полицијски хеликоптер. Несрећна жена и њени родитељи су највероватније усмрћени ударцима тупим предметом по глави, а по незваничним сазнањима, претпоставља се да су им смртоносне повреде нанете мацолом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН У НОВОМ САДУ: Отац на очиглед деце убио им мајку, деду и бабу

Масакр се догодио у петак око седам сати, а нешто пре осам часова, три беживотна тела у кући је затекао М. П., син, односно брат убијених. Њега је наводно преко телефона позвао старији сестрић и рекао шта се догодило у кући.

- Мама, бака и деда су убијени - рекао је дечак ујаку.

У то време у кући до улице је био и Надин отац. Он и деца су неповређени. Осумњичени Горан је имао забрану приласка супрузи и комуницирања до 12. јуна, која му је изречена због насиља у породици почињеног 11. маја. И поред тога, он је у петак ујутро дошао до куће њених родитеља како би се расправио са Мирјаном.

- Чула сам женски врисак, и Наду како говори: "Зете, јеси ли сада задовољан..." - дубоко потресена трагедијом, плачним гласом каже једна од комшиница убијених. - Пробудила сам сина и рекла да оде преко и провери шта се дешава. Када је изашао, тамо је већ била полиција. Страшно, не знам шта да кажем, обоје су били дивни, поштени и вредни људи. Нисам ни знала да им се ћерка вратила.


Горан са супругом Мирјаном и сином

Ова старија жена даље каже да јој је познато да је Мирјана имала проблема у браку. После рођења старијег сина, из Адица где је живела са Гораном и децом, вратила се родитељима. Ипак, након неког времена су се помирили, наставили заједнички живот и добили још једно дете.

Убијена: Нада Пајић

Да је Мирјана више година била жртва породичног насиља односно љубоморног супруга, сведочи и радница у кафани коју је Нада држала са супругом у Футогу.

- Причала је да је зет дуго малтретира њену ћерку и да га се деца плаше, због чега их је мајка водила и код психолога - казује своја сазнања ова радница. - Наводно је пре два-три дана отишао у школу код старијег сина да га види. Очева посета је узнемирила дете и учитељица је одмах позвала Мирјану и обавестила је о томе.

Нада је, према речима запослених у њеној кафани у Футогу, у четвртак увече радила другу смену. Узела је пазар, закључала локал и отишла кући. Требало је у петак ујутро да се јави и договори са запосленима у вези са набавком пића.

- Пошто се није јавила, неколико пута сам је звала телефоном, али се није јавила - прича видно узнемирена једна од радница. - У последње време била је нешто болешљива, па сам мислила да је можда боли глава или да је отишла код доктора. Касније сам из медија сазнала шта се догодило.

Мирјанин брат М. П. коме је дечак рекао шта се догодило

Нада се, кажу, претходног дана понашала уобичајено, и ништа није указивало да ће се неколико сати касније догодити страшна трагедија.

У дворишту куће у Улици Петра Драпшина у коју су се од јутра уселиле туга и жалост, окупљала се родбина и пријатељи. Покушавају да пруже речи утехе Надином и Бранислављевом сину и Мирјанином брату.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОТЕРА ЗА ТРОСТРУКИМ УБИЦОМ: Ангажован и хеликоптер

- Заиста у овом тренутку не може ништа да каже, разумите га - казује нам млађи мушкарац испред куће жалости.

Деца убијене Мирјане Јанковић биће смештена у хранитељску породицу, речено је у петак "Новостима" у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

- О томе одлучује Центар за социјални рад Нови Сад у сарадњи са Покрајинским секретаријатом, у чијој је и надлежности - кажу у овом министарству.


ПРИЧАО ЈЕ О ПЛАНОВИМА ЗА ЖЕНУ И ДЕЦУ

КОМШИЈА осумњиченог Јанковића из Ветерника последњи пут га је видео неколико дана пре злочина. За њега каже да му се никада није жалио на свој брак.

- Попили смо кафу испред његове радње (на слици) и причали о послу - каже Горанов пријатељ, такође вулканизер. - Децу је гледао као богове. Скоро ми је рекао како има велике планове за све њих и како ужива и са супругом и са децом. Никада нисам чуо да је било неких трзавица међу њима.

Житељи улице у којој су Горан и Мирјана живели до раставе, такође не знају да је међу њима било икаквих проблема.

- Сада људи свашта причају, али ја сам полицију први пут видео пре десетак дана пред њиховом кућом. Он је увек био миран, али можда је то било само лице за комшије - каже један од наших саговорника.

Фото Дејан Бриза / Ало

УВИЂАЈ НЕКОЛИКО САТИ

ОПЕРАТИВЦИ новосадске полиције и форензичари, у присуству заменика вишег јавног тужиоца, неколико сати су обављали увиђај. У великим папирним кесама су однели бројне предмете на вештачење, а тела убијених су по налогу тужилаштва пренета у Институт за судску мкедицину да се утврди тачан узрок смрти.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЛКАНИЗЕР ОСУМЊИЧЕН ЗА ТРОСТРУКО УБИСТВО: Мирјана га оставила јер ју је тукао, имају двоје мале деце


АЖЦ: УТВРДИТИ ПРОПУСТЕ НАДЛЕЖНИХ

НАКОН злочина и информације да је жртва пријављивала насиље у породици, реаговао је и Аутономни женски центар, који је поставио питање "да ли су запослени у надлежним институцијама обучени да ваљано процене ризике и да праве разлику између ниског и високог степена ризика".

- АЖЦ годинама уназад указује на важност адекватне процене ризика, и на индикаторе као што су контрола и љубомора, одлука да се напусти или напуштање партнера, поседовање оружја... у више наврата смо надлежним министарствима предлагали формирање експертске радне групе која би на основу дубинске анализе сваког конкретног случаја фемицида, утврдила где су учињени пропусти и формулисала препоруке за поступање надлежних институција, како би се спречило да друге жене буду убијене! Реагујте пре злочина, не после - поручили су из АЖЦ.